Екстремално кацане на височинния самолет-разузнавач на американските ВВС излезе на

...
Екстремално кацане на височинния самолет-разузнавач на американските ВВС излезе на
Коментари Харесай

Екстремално кацане на „най-сложния” самолет на ВВС на САЩ

Екстремално кацане на височинния самолет-разузнавач на американските Военновъздушни сили излезе на видео в Мрежата. То е поместено в Instagram от някогашния пилот-инструктор Рос Франкемон .
На видеото е обърнало внимание изданието The Drive. То отбелязва, че U-2 е един от най-сложните за ръководство самолети в света, изключително при приземяване, изискващо изключителна физическа и психическа подготовка на водачите. Не инцидентно изначало американските Военновъздушни сили изрично не подкрепили плана. Впоследствие кацащият аероплан дълго време е съпровождан от кола с началник на кацането, който да подкрепя водача с информация.
Произведени са едвам 86 машини U-2. Отличителна специфичност е съществуването на шаси от велосипеден вид и спомагателни титанови стойки с колелца към краищата на 30-метровото крило. При кацане самолетът опира бетона по едно и също време на главната и на опашната стойка, балансирайки наклоните с елероните до цялостна загуба на скорост, след което се отпуска на страничните стойки.

Вижте тази обява в Instagram.

Самолетът U-2 е планиран през 1955 година от екипа на бележития авиоконструктор Кларънс „ Кели ” Джонсън , основал Lockheed P-38 Lightning по време на Втората международна война, известният от Корейската война реактивен F-80 Shooting Star, на свръхзвуковия Lockheed F-104 Starfighter и на „ Черната птица ” Lockheed SR-71.
Най-скандални са свалените с ракети на ЗРК С-75 „ Двина ” два самолета – на 1.5.1960 година с водач Францис Пауръс над територията на Съюз на съветските социалистически републики и над Куба на 27.10.1962 година, като водачът Рудолф Андерсън умира.
През януари т.г. Пентагонът заяви, че в света стартира ера на алгоритмична война. Като последица от нея на редица американски самолети, в това число и на един U-2, е конфигуриран изкуствен интелект.
През юни 2020 година списание Popular Mechanics заяви, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати възнамеряват да преоборудват U-2 в „ летящ мрежов маршрутизатор ”.
Автор : Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР