Експулсирането на 70 дипломати (всъщност повечето изгонени са обслужващ персонал)

...
Експулсирането на 70 дипломати (всъщност повечето изгонени са обслужващ персонал)
Коментари Харесай

Дори и между България и Русия няма вечна дружба. Има само интереси

Експулсирането на 70 дипломати (всъщност множеството изгонени са обслужващ персонал) задейства мощно хора на загрижените за унищожените българско-руски връзки. Разтревожени специалисти и политици изясняват по какъв начин внезапното утежняване на двустранните връзки тласка България към стопанска злополука.

Всъщност връзките се влошават доста от дълго време. Причините са известни, само че главната е, че Кремъл, който постоянно ни е третирал като неособено значима " 16-а република ", просто не може да преглътне „ непослушанието “ и  евроатлантическата " ориентировка на страната ни.

Новата история на икономическите ни връзки е показателна - България получаваше големи дози съветски газ, петрол и ядрено гориво, руснаците си пазариха дачи на морето и поддръжници на Кремъл, а обменът на всевъзможни други артикули и услуги неудържимо спадаше през годините. За какъв брой огромни съветски вложения у нас може да сетите - с изключение на приватизацията на бургаския нефтохим от " ЛУКойл "? Последният път, когато се заприказва за съветски " капиталови ползи ", беше абсурдът " Джемкорп " - онази компания с меморандума за 1 милиарда $ инвестиции в енергетиката, сякаш американска, само че с български началник, някогашен съдружник с съветски олигарх.

Дали по инерция или напълно съзнателно, някои анализатори не стопират да повтарят, че Русия е главен стопански партньор на България.

 

И " главен ", и " сътрудник "  са противоречиви понятия

 

След като нахлу в Украйна и си навлече наказания от Европейски Съюз, Русия отвърна на удара с черен лист на вражеските страни. И  вкара там " колегата " България. Или сме сътрудници, или сме неприятели, не може и двете, нали? После Кремъл надменно се намеси в междуфирмени връзки, разгласи, че трансформира едностранно условията в комерсиалния договор между " Газпром " и " Булгаргаз ", и по-късно още по-арогантно затвори крана за " Булгаргаз ", който всеки месец почтително превежда парите в задатък в долари - както написа в контракта.

За " основната " роля на Русия за стопанската система на България най-добре приказват сухите цифри.  

Охлаждането на комерсиалните връзки започва още през 90-те години, когато България потегли към участие в Европейски Съюз. По това време стокообменът между двете страни надвишава 7 милиарда $ годишно, като българският експорт е за към 700 млн. $.

Следващата сериозна точка е 2014 година, когато Русия взема решение да " си вземе " Крим и Европейски Съюз подхваща наказания против агресора. Износът на български артикули за Русия пада на към 450 млн. $. През 2020 година има максимален срив, само че аргументите за него не са политико-икономически, отговорни са рестриктивните мерки поради пандемията. 

По данни на Национален статистически институт през януари-април т.г. сме изнесли за Русия артикули за  240 млн. лева (скромното число не е поради глобите, и преди година резултатът е бил сходен - 250 млн. лева). 

Далеч по-малки пазари като Македония и Сърбия в действителност са по-важни за нашите компании – експортът ни за двете съседки за четирите месеца е надлежно 394 и 545 млн. лв..  Унгария, Хърватия, Австрия не са необятни пазари, а също превъзхождат РФ по импорт на наши артикули. Износът ни към Турция надвишава милиард, за Гърция е над 1.3 милиарда за Италия – 1.7 милиарда, за Румъния е близо 2.2 млрд лв.. Най-важният покупател на „ създадено в България “ е Германия – 3.25 милиарда лв.. Ето това са значимите ни търговски сътрудници и Русия несъмнено не е измежду тях.

 

Вино, огурцы, консерви

 

Някога България поеше и хранеше руснаците с качествено вино, вкусни зеленчуци и консерви. Но това време отдавна отмина. Нашето селско стопанство претърпя сложни интервали, а митнически и тарифни бариери направиха износа за " необятния пазар " сложен и безценен. И за агросектора, както и за промишлеността главните пазари към този момент са на запад и на юг, не на североизток. Най-големите купувачи на български артикули са Германия, Италия, Турция.

В последите десетина години България е изнасяла за " необятния пазар " на РФ основно медикаменти - към 1/3 от експорта ни се пада на тях. Но и тук спадът е необратим - Русия желае сама да си създава медикаментите. На следващо място в експортната ни листа са машиностроителни произведения като лебедки и крикове, хладилници, батерии, мотори.

И до момента в който нашият износ трагично се свива, 

 

дребна България остава отворен и великодушен пазар за съветските енергийни компании

 

За януари-април т.г. съветският импорт се е изстрелял до съвсем 4 милиарда лв. (при 1.5 милиарда лв. година по-рано). Както се сещате, този скок не е количествен, а се дължи главно на пощурелите котировки на руския газ и нефт. А петата колона на Кремъл у нас плаши - чака ни кошмарна зима, в случай че няма доставки от " Газпром. Видя се, че това газово  " партньорство " с Москва е рисково  - през април Кремъл безогледно затвори газовия кран. Но за " изненада " на мнозина се оказа, че животът продължава и без руски  газ -  България не е получила и 1 куб. м от края на април насам и апокалипсис няма.

Носталгиците по българо-съветската дружба мънкат - може и да има различен газ, обаче е доста безценен. А газпромският да не би да е евтин -  само за година и половина е поскъпнал 700 (седемстотин) пъти!!!

Всички енергоизточници по света нарастват и главната заслуга за това е на Москва, която се нуждае от финансиране за войната, която стартира в сърцето на Европа.

А фенгрупата на Кремъл не мирясва - АЕЦ " Козлодуй " ще спре, в случай че Москва ни се разсърди още повече, и тогава ще си спомните какво е режим на тока (в този смисъл е добре, че АЕЦ " Белене " си остана само  " мочур " и реактори в кашони). Може ли руснаците да ни изнудват, като откажат да доставят аварийни елементи, гориво, механически услуги?!  Вероятно ще опитат. Но е известно, че Чехия има лиценз да прави аварийни елементи за съветските реактори. А преди седмица от Прага обявиха, че чешките атомни централи ще се зареждат с нуклеарно гориво от Франция и Съединени американски щати. Преди дни наши специалисти припомниха, че скоро единият реактор на АЕЦ " Козлодуй " ще мине на неруско гориво. За благополучие неотдавна завърши работата по удължаването на живота на нуклеарните ни блокове, която изискваше съветско присъединяване. 

Българската енергетика беше доходоносно „ куче касичка “ за Русия. С дейното присъединяване на родния политически хайлайф. Това време завърши. ЕС и без друго взе съдбоносен курс към понижаване на ролята на изкопаемите горива и " зелен преход ". Вероломното държание на Кремъл единствено форсира нещата, разбивайки на пух и прахуляк митовете за Русия като значим, сигурен и предвидим снабдител на природен газ. 

 

А къде са съветските инвестиции 

 

Не ги търсете на индустриални площадки - в последните 10 години те са главно в " дачи " по морето. През 2007-2013 година притокът на руски капитали се движи около 200-250 млн. евро годишно, само че след наложените първи наказания през 2014 година поради Крим има внезапен спад. Пандемията, поради която две години на процедура бяха спрени полетите от Русия към България, също докара до голям отлив  - през 2021 г. руснаци разпродадоха парцели на стойност съвсем 350 млн. евро.

По данни на Българска народна банка от 1996 до 2021 година общо съветските вложения в България са под 2 милиарда евро. Този резултат се дължи най-много на " ЛУКойл ", който купи нефтохима през 1999 година за 101 млн. щатски $ и по-късно направи инвестиции в модернизиране на производството. Заради тези вложения " ЛУКойл Нефтохим " години наред бе докарван чисто счетоводно до загуби и макар многомилиардните си обороти не внасяше и стотинка корпоративен налог в българския бюджет.

Сред съветските вложения е и загадъчният ваканционен комплекс край Камчия - нещо като московски анклав посред резервата „ Камчийски пясъци ". Инвеститорът - управата на Москва, неизвестно по какъв начин успя да потвърди, че в резервата има " пустеещи земи ", и през 2008 година държавното управление на тройната коалиция позволи строителството. На 9 септември 2010 година Бойко Борисов като министър председател и Юрий Лужков, кмет на съветската столица, прерязаха лентата на комплекса с необикновен статут. 

Бранителите на съветските ползи у нас не стопират да кършат ръце и за загубите, които търпи и ще търпи родният туризъм поради " неправилното " държание на кабинета " Петков ". Всъщност гостите от Русия от дълго време към този момент не са " основен пазар " за нашата туристиндустрия. Дори в най-силните години - 2012-2014 г., броят им е бил 600-680 хиляди души, а предходната година спадна на 127 хиляди (заради коронавируса). Заради войната в Украйна и спрените директни полети сред България и Русия тази година се чака да бъде съвсем нулева за съветските туристи през лятото.

„ Πaндeмиятa oт ĸopoнaвиpyca ce oĸaзa единствено дoпълнитeлeн cпycъĸ и ĸaтaлизaтop нa пpoдължaвaщaтa oт гoдини ĸpизa в бългapo-pycĸитe иĸoнoмичecĸи oтнoшeния “, установи Гeopги Mинчeв, пpeдceдaтeл нa Бългapo-pycĸaтa тъpгoвcĸo-пpoмишлeнa пaлaтa (БPTΠΠ) през 2020 г.  

С това може да приключим тематиката за „ виновността “ на днешното ръководство – проблемите и недоверието се натрупат от дълго време. И е крайно време русофилите да прогледнат  - 

 

отношението на Русия към България не е " братско " -  

 

това проличава от дълго време и се усеща и в думи, и в каузи. В знак на висше " почитание " към бизнес връзките с България Кремъл назначи за съпредседател на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие министър на... опазването на здравето. Посолството в София, ръководено от госпожа Митрофанова, си разреши каруцарски речник в свои изявления във Facebook, употребявайки думи като " подлоги " и " лакеи ". За пренебрежителното отношение голям принос имат някои сервилни и добре " стимулирани "  политици. 

Много преди настоящето изостряне на връзките Москва се подиграваше с България - изключително очевидно бе това с плана " Белене ". Години наред се водеха безумни и ялови разногласия какъв брой ще коства централата и по какъв начин ще се оскъпи строителството във времето. Междувременно " Атомстройекспорт " реши да не " губи "   време във финансови препирни и с ловки маневри принуди страната ни да плати 1.2 милиарда за два реактора, които към този момент години събират прахуляк и наслойка край " гьола Белене ".  

Въпреки това кабинетът " Борисов " освен не се разсърди, само че и направи безценен подарък на " Газпром "  - построи му  " Балкански поток " - ключов транзитен газопровод за доставки към Европа. 90% от входния капацитет - продължение на " Турски поток " на наша територия, е непокътнат за съветски газ (това Бойко Борисов назовава диверсификация). Подаръкът коства на България над 3 милиарда лв.. Остава незнайно какви бяха тласъците за Борисов и министрите му, само че " Балкански поток " с дължина над 400 км бе издигнат впечатляващо бързо - за разлика от печално известната газова връзка с Гърция, която бе колосално забавена. Добре че властта се смени и кабинетът " Петков " форсира нещата. В добавка България към този момент получава в цялостни размери газ от Азербайджан. 

Но вижте какво постигна Кремъл на европейската сцена - някак незабелязано през годините омота още по-силно в невидимата си газова паяжина Европейски Съюз. Докато Брюксел нас хокаше, че не се разделяме с енергийната си взаимозависимост от Русия, Германия направи втори " Северен поток " и притегли " Газпром " като съучастник в огромните си газохранилища, а в този момент всички западни политици заедно скубят коси, че Москва употребила кранчето и цените на газа като оръжие.

Очевидно е, че Русия желае да провокира енергийна рецесия в Европа тази зима. А ЕС осъзнава мъчително енергийната си накърнимост и ще би трябвало да форсира нещата, които и без друго бе възнамерявал. „ Преди войната Русия очакваше още 30 години обезпечени доходи от нефт и газ. Сега те са по-скоро три ”, разяснява почитан немски представител неотдавна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР