Експерти по сигурността поискаха програми, в които учители, социални работници

...
Експерти по сигурността поискаха програми, в които учители, социални работници
Коментари Харесай

Експерти: Все по-малки деца се радикализират онлайн

Експерти по сигурността желаеха стратегии, в които учители, обществени служащи и лекари да бъдат обучавани да разпознават ранната радикализация при младежите. Искането идва на фона на информацията за момче от Пловдив, което почнало да сглобява самоделна бомба след другарство с хипотетичен вербовчик от „ Ислямска държава”.

Изследване на Софийския конгрес за сигурност и Столичната община измежду 8000 възпитаници демонстрира,че 31 % от младежите са склонни да контактуват с непознати онлайн, 23% одобряват предложения от непознати в обществените мрежи, 50% са с обществено отворени профили, а 37 % не ревизират сигурността на уеб страниците, които посещават.
Психолог за обвинявания в подготовка на атентат възпитаник: Момчето не е в положение да го направи Той изясни и по какъв начин се е случил опитът за рекрутиране на младежа
На този декор възрастта на радикализиралите се в интернет младежи спада от 15-16 година на 12 година, предизвестяват специалистите.

„ Едни от най-зловещите бойци са подрастващи младежи и това е потвърден факт. Това, че младежите са уязвими ние го знаем, имаме проучване с ДАНС, Министерство на вътрешните работи и други институти: младежите са най-уязвими, те се построяват, те се поддават на въздействие, те са в интернет. Имаме доста фактори, които подкрепят радикализацията на младежите. Трябват механизми на первенция и механизми на работа с радикализирали се хора”, разяснява Йордан Божилов от Софийския конгрес за сигурност.

Според него би трябвало практиците на първо равнище като лекари, обществени служащи и учители да се научат да разпознават отклоненията в държанието. За образец той показва стратегии в Холандия и Англия.

По думите му радикализацията идва по три метода – при небогати и маргинализирани групи, с контакт с към този момент радикализиран човек в обкръжението и като артикул на личностните характерности на дадения човек. Възпитанието играе огромна роля за това да се възпре попадането в среда с сходни рискови хрумвания.

„ В България в ромските общности мюсюлмани следим работата на непознати и радикализирани детайли, само че няма обединен профил на терориста и на радикализирания човек”, безапелационен е специалистът.

Експертът по киберсигурност Красимир Коев поучава родителите да наблюдават какви платформи за връзка употребява детето им: „ Ако на преносимия компютър, компютъра, телефона или таблета има конфигурирани стратегии като Jabber server, tor, Yahoo direct,Telegram, ненапълно те би трябвало да имат едно нараснало внимание, тъй като тяхното дете употребява тези чисто хакерски принадлежности. Трябва доста да внимават когато детето играе игри онлайн, да ревизират връзката и известията, какви хора от кое място и какво оферират на детето”.

Все по-често контактът с младежите се случва в чатовете на игри. Комуникацията стартира с оферти в криптовалута, с цел да бъдат усъвършенствани като качества машината или героя, с която младежът играе онлайн, следва изпращане на пропагандни материали и указания за инсталиране на криптирани чатове.
ИДИЛ вербували 16-годишния възпитаник от Пловдив през „ Туитър ” Психологът на момчето го разказа като „ будно и интелигентно ”
Според Коев казусът от Пловдив не е изолиран. По думите му опити за подобен вид връзка има ориентирани към хора от цялата страна.

За да можем да се противопоставим на тези закани, специалистите считат, че би трябвало да има централизирана държавна организация за киберсигурност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР