Експерти по молекулярна биология от Холандия и САЩ разкриха механизъм,

...
Експерти по молекулярна биология от Холандия и САЩ разкриха механизъм,
Коментари Харесай

Гени контролират киселия вкус на лимоните

Експерти по молекулярна биология от Холандия и Съединени американски щати разкриха механизъм, посредством който лимоните и други цитрусови плодове " се напомпват " с киселина, заяви сп. " Нейчър къмюникейшънс ", представено от Българска телеграфна агенция.

" Причината за киселия усет на цитрусовите плодове е, че вакуоли в клетките им са " напомпани " с огромни количества разнообразни съединения, които по силата си не отстъпват на стомашния сок ", разясни Памела Стразер от университета в Амстердам.

В рамките на предходно проучване са били разпознати два гена - CitPH1 и CitPH5, които управляват киселинността в петуниите. Сега било открито, че CitPH1 и CitPH5 са със сходна роля в цитрусовите плодове. Когато са експресирани, двата гена създават транспортни протеини, които синтезират водородни йони. Те усилват киселинността в сока на плодовете.

Учените изследвали разликите в интензивността на двата гена в клетките на кисели и сладки цитрусови плодове - лимон, помело, портокал. Те установили, че интензивността на CitPH1 и CitPH5 в киселите сортове цитрусови плодове е висока, а в сладките - ниска.

Авторите на проучването считат, че откритието им може да послужи за основаване на нови сортове цитрусови плодове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР