Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид, съобщиха от

...
Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид, съобщиха от
Коментари Харесай

Експерти от РИОСВ-Враца спасиха птица от защитен вид

Експерти от РИОСВ-Враца избавиха птица от предпазен тип, оповестиха от инспекцията.
На „ зелен телефон “ в инспекцията е постъпил сигнал по отношение на образец от типа Обикновен мишелов (Buteo buteo), открит в безпомощно положение в сeло Ослен Криводол, община Мездра. Птицата е открита в дере в края на селото, в сериозно положение, само че без забележими пострадвания.
Обикновеният мишелов е предпазен тип, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие. Благодарение на своевременната реакция на сигналоподателят, от страна на инспекцията са подхванати незабавни дейности по изпращането на екземпляра за краткотрайно настаняване, диагностика на положението и лекуване във ветеринарна клиника в София.

*За предпазените типове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие се не разрешават всички форми на съзнателно хващане, ликвидиране, гонене, обезпокояване, изключително през интервалите на размножаване, развъждане на дребните, презимуване или миграция; заличаване или взимане на яйца; разрушение, увреждане или пренасяне на гнезда; взимане на открити мъртви екземпляри; владение, развъждане, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на взети от природата екземпляри, както и тяхното препариране. Лице, което е намерило образец в безпомощно положение или мъртъв образец, което без предумисъл е ранило или умъртвило образец от скотски тип от приложение № 3, е длъжно да уведоми за това най-близкия районен орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната организация по горите в период до три дни.

*Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР