Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят

...
Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят
Коментари Харесай

Разясняват в училищата негативите от наргилето

Експерти от Регионалната здравната ревизия (РЗИ) в Смолян ще срещнат медицинските експерти, работещи с проведени училищен и детски колективи, за отрицателните последици за здравето на младежите при използването на наргиле. Инициативата е част от осведомителната акция „ Пушенето и ти " на Здравното министерство, която обгръща и учениците от горния курс в учебните заведения, и е отдадена на Международния ден без тютюнопушене, съобщи ДАРИК.

Темата за ориенталския прийом за пушене на тютюн и други артикули от младежите в доста кафенета и питейни заведения из страната е изключително настояща в последно време. Министерството на здравеопазването работи върху оферти за законови текстове, регламентиращи използването на наргиле на публични места, продуктите за пушене и, изключително, достъпа на малолетни до тях. Въпреки това, измежду младите и измежду по-широката общност към момента липсва добра осведоменост за здравното влияние на наргилето.

Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, тъй като димът от пушенето му минава през вода и се филтрира от рисковите субстанции. Истината е, че и по-късно пушекът продължава да съдържа високи равнища на токсични съединения – катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и голям брой канцерогенни субстанции. Водата има даже отрицателно въздействие, тъй като охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове спрямо дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен рисковите му съставки.

Според Световната здравна асоциация пушекът, вдишван за един характерен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР