Eксперти от Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
Eксперти от Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

Пловдив чества Световния ден на околната среда СНИМКИ

Eксперти от Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив), учени от Института за проучвания на климата, атмосферата и водите при Българската академия на науката (ИИКАВ - БАН) и възпитаници от четири пловдивски просветителни институции участваха дружно в кръгла маса на тематика „ Климатични особености и качество на атмосферния въздух “.

Повече от 60 участници - седмокласниците от клуб „ Млад химик “ от СУ „ Патриарх Евтимий “, единадесетокласниците със компетентност „ Опазване на околната среда “ от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, учениците от десети и единадесети клас от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „ Арх. Камен Петков “, възпитаниците на Общински детски комплекс, както и техните обичани преподаватели изслушаха квалифицираните презентации от екоекспертите и учените.

Учените от ИИКАВ срещнаха със актуалните способи за оценка на риска от атмосферни замърсявания, а специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда показаха трендовете в качеството на въздуха на територията на екоинспекцията. След изнесените презентации двете институции предизвикаха полемика измежду учениците. Някои от младежите бяха подготвили тематични есета и авторски стихове на тематика „ Въздухът, който дишаме “, които показаха през връстниците си. Презентация за новаторски способи за филтриране на въздуха на ученичка от ПГХТТ провокира големия интерес на присъстващите, а най-младият участник изненада с плана си – макет, проявяващ два сюжета – нечиста и чиста околна среда. Всички участници получиха документи за присъединяване в кръглата маса и за демонстрирано отговорно отношение към околната среда.

Събитието се провежда по случай Световния ден на околната среда - 5 юни от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив като институция, виновна за ръководството на съставените елементи и факторите на околната среда, и Българската академия на науката, която тази година навършва 150 години от своето учредяване. Идеята е да се показва пред младежите с интерес към екологията, че науката и ръководството вървят ръка за ръка в търсенето на решения за по едно и също време опазване на околната среда и положителното качество на живот на хората.

„ Замърсяване на въздуха “, тематиката на Световния ден на околната среда за 2019 година, е апел за дейности в битката против едно от най-големите екологични провокации на нашето време. За ръководство на качеството на атмосферния въздух са нужни сложни наблюдения на физическите и химически параметри на атмосферата както при земята, по този начин и в цялата и дебелина. Съвременните технологии оферират освен измервания на място, само че и отдалечени такива с използване на радио, светлинно или звуково сондиране (радари, лидари, содари). Такива системи могат да се базират на земята, на самолети, на спътници. Това е бъдещето, за което са нужни висококвалифицирани експерти със познания в естествените, инженерни, математически и компютърни науки.

Нови технологии се развиват и за премерване на излъчванията на нездравословни субстанции, а още по-важно и за намаляването им в производствата и превоза. Много значим актуален способ за ръководство на качеството на въздуха е и моделирането на атмосферното замърсяване – също комплицирана интердисциплинарна област, в която са нужни знания по механика и термодинамика на флуидите, химия, числени способи в математиката, компютърни науки. Създаването на такива експерти също не е лесна задача, изисква време и се реализира посредством научни проучвания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР