Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поискаха да

...
Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поискаха да
Коментари Харесай

Данните на руснаците за охлаждането на Запорожката АЕЦ будят съмнения - МААЕ иска по-широк достъп

Експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) желаеха да им бъде възложен по-широк достъп до Запорожката атомна електроцентрала и прилежащата топлоцентрала, с цел да бъде осъществена инспекция на данните за водата, охлаждаща реакторите, при които има „ значително разминаване “, съобщи Униан. Има противоречие в числата за равнището на водата във взривеното Каховското водохранилище, откъдето се зарежда охладителната система.

По думите на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси, равнището стремглаво пада.

Според данни, получени от специалистите на организацията на площадката на Запорожката АЕЦ, на 11 юни равнището на водата при Запорожката топлоелектрическа централа е било 11,27 метра спрямо близо 17 метра преди разрушаването на язовира. При това то продължава да пада на други места в голямото водохранилище, което може да значи разлика от към 2 метра спрямо равнището, за което оповестява Запорожката Топлоелектрическа централа, която е от основно значение за сигурността на намиращата се в съседство атомна централа. Затова МААЕ изиска достъп и до топлоцентралата.

От Международната организация за атомна сила акцентират, че равнището на водата е основен параметър за продължителната работа на водните помпи.

" Възможно е това разминаване в измерените равнища да се дължи на изолиран контейнер, обособен от по-големия контейнер. Но ще можем да разберем това едвам когато получим достъп до топлоцентралата. " – разясни Гроси.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР