Експерти от лаборатории на Организацията за забрана на химическото оръжие

...
Експерти от лаборатории на Организацията за забрана на химическото оръжие
Коментари Харесай

Експерти: Три атаки със зарин са извършени в Сирия от режима в Дамаск

Експерти от лаборатории на Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) са стигнали до извода, че нервнопаралитичният газ зарин, с който бе осъществена огромната химическа офанзива против предградието Гута на сирийската столица Дамаск на 21 август 2013 година, е от запасите на този газ в арсенала на сирийското държавно управление, са декларирали пред Ройтерс дипломати и учени. Това поддържа западните обвинявания, че силите на режима на Башар Асад стоят зад това закононарушение, отбелязва организацията.

При осъществените лабораторни проби, мостри, събрани от задачата на Организация на обединените нации в Гута след химическата офанзива, в която стотици хора починаха от отравяне със зарин, са били съпоставени с химикалите, предадени от Дамаск за заличаване през 2014 година Тестовете установили идентични " маркери " в образците, събрани в Гута и на местата на други две офанзиви с нервнопаралитичен газ - в град Хан Шейхун (провинция Идлиб) на 4 април 2017 година и в Хан ал Асал (провинция Алепо) през март 2013 година, показали двама души, ангажирани в тестванията.

Същите тези резултати станали основа за отчета на взаимния проверяващ механизъм на ОЗХО през октомври м.г., в който се прави извода, че сирийското държавно управление е отговорно за офанзивата в Хан Шейхун, при която починаха десетки хора.

Констатациите за Гута, чийто елементи са били доказани пред Ройтерс от два самостоятелни дипломатически източници, не са били включени в отчета през октомври, тъй като не са били част от мандата на проверяващия екип. Въпреки това те удостоверяват изказванията на Съединени американски щати, Англия и други западни страни, че държавното управление на Асад към момента има и употребява неразрешени боеприпаси в нарушаване на няколко резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на конвенцията за химическите оръжия, отбелязва Ройтерс.

ОЗХО отхвърли да разяснява тези разкрития на организацията. Сирия нееднократно е отричала да е употребила химически оръжия в гражданската война, която продължава към този момент седма година, и упреква бунтовническите групировки за химическите офанзиви осъществени на територии под техен надзор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР