Експерти от Дирекцията на природен парк Сините камъни“ реагираха незабавно

...
Експерти от Дирекцията на природен парк Сините камъни“ реагираха незабавно
Коментари Харесай

Спасиха забулена сова след сигнал

Експерти от Дирекцията на естествен парк " Сините камъни “ реагираха неотложно след получен сигнал за открита птица в неволя, оповестиха от Изпълнителната организация по горите.

Совата е открита в границите на град Сливен от жител, който алармирал дирекцията на парка. При идването на място специалистите открили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Птицата е била омаломощена, откакто се блъскала в прозорец. След първичен оглед не са открити външни рани. След оказаната първа помощ, общото й положение е усъвършенствано, след което чиновниците на парковата дирекция са я изпратили в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е приблизително огромна нощна граблива птица. Оперението ѝ е доста тънко, най-вече в пастелни цветове, с бяло покривало. Ловува нощем, откакто изцяло се стъмни.

Защитен тип, включен в Червената книга на Република България. Гнезди най-вече в Югоизточна България, в хралупи на дървета, постоянно и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, само че при неподходящи условия отглежда единствено 1-2 дребни.

Забулената сова се храни най-вече с дребни гризачи по тази причина е извънредно потребна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува огромен брой мишки.

" Това не е първият получен сигнал за открити диви животни в ДПП " Сините камъни “ “, разясняват експертите от парковата дирекция. " Често жители позвъняват за открити костенурки, предпазени типове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели “.

Експертите обръщат внимание на жителите, че когато става въпрос за избавяне на бебета-птици, преди всичко би трябвало се има поради, че не всеки случай се отнася за бедстващ образец. В сегашния интервал дребните на птиците се учат да летят независимо и постоянно падат от гнездата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР