Експерт на ООН изрази тревога от нарастването на речта на

...
Експерт на ООН изрази тревога от нарастването на речта на
Коментари Харесай

Експерт на ООН е разтревожен от ръста на речта на омразата в Сърбия

Експерт на Организация на обединените нации изрази паника от повишаването на речта на омразата в Сърбия след двете всеобщи стрелби предишния месец и прикани страната да предприеме незабавни ограничения против нея, съобщи Агенция Франс Прес.


" Стрелбите травмираха цялата страна ", съобщи Ирене Хан, специфичен докладчик на Организация на обединените нации за свободата на словото.

" Безсъвестно е тази покруса да се употребява като още един мотив за разпалване на ненавист, демонизиране и оклеветяване на самостоятелни медии, правозащитници, политически съперници и други сериозни към държавното управление лица ", добави Хан, като прикани за незабавни и ефикасни ограничения за ограничение на разединяващата изразителност.

При две всеобщи стрелби в Белград починаха 18 души, в това число осем деца, което провокира всеобщи митинги.

Протестите под надпис " Сърбия против насилието " се трансфораха в едни от най-масовите манифестации, откогато необятни демонстрации провокираха рухването на Слободан Милошевич преди повече от две десетилетия, засилвайки натиска върху популисткия президент Александър Вучич.

Вучич отхвърли митингите като " политическа " акция, обвинявайки непознати сили, че ги провеждат, до момента в който неговите съдружници се подиграваха на излезлите на улицата.

Съдът в Белград постанови задържане под стража на журналиста и публицист Бошко Савкович, който беше задържан след съботната проява на десетки хиляди хора в столицата, напомня БГНЕС.

Савкович е упрекнат, че по време на митинга е носил транспарант с кукла транспарант с кукла на " обесения президент Александър Вучич ", което е довело до задържането му за " подстрекателство към принудително разрушение на конституционния ред ".

Хан съобщи, че протестиращите упорстват за отговорност за закононарушенията и изрази страдание за досегашната реакция на държавното управление.

" Вместо да предизвикват правораздаването и отговорността, последните изявления - в това число на членове на държавното управление - наподобява предизвикват издевателството и даже физическите набези против опозиционни политици, публицисти и деятели ", сподели Хан.

По време на публично пътешестване до Сърбия през април Хан изрази угриженост по отношение на популистките медии, които предизвикват и ускоряват токсични изказвания на политици и държавни чиновници.

Отбелязвайки " главното право " на независимост на изложение, Хан заключи, че " сегашният климат на политическия дискурс в Сърбия е надълбоко притеснителен.

Тя прикани държавното управление " неотложно да проверява и глоби заплашването, заканите и подстрекаването към принуждение, изключително от страна на държавни чиновници ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР