Експерименти с Конституцията. Има ли риск да се претупат промените? Въпросът

...
Експерименти с Конституцията. Има ли риск да се претупат промените?
Въпросът
Коментари Харесай

Проф. Панайотов за конституционните промени: Ако така бъдат приети, това ще рефлектира върху всички

Експерименти с Конституцията. Има ли риск да се претупат измененията?

" Въпросът е те да са задоволително обосновани и допустими за по-голямата част от обществото, в случай че става въпрос за промени в Конституцията ", съобщи преподавателят по наказателно право в Софийския университет и някогашен вицепремиер проф. Пламен Панайотов в ефира на " Денят ON AIR ".

Въпреки това, гостът е на мнение, че няма рационално пояснение за какво се поставя подобен акцент на бързото приемане на конституционните промени и това поражда подозрения. 

" Тези, които следва да гласоподават тези промени на второ и трето четене, не са напълно наясно какви ще бъдат текстовете в последна сметка, които ще бъдат гласувани. Този къс период в действителност буди учредения за подозрение и неразбирателство по отношение на това, което ще се случи ", посочи гостът в Bulgaria ON AIR.

По думите му при положение, че имаме самостоятелна правосъдна власт, но нямаме самостоятелна прокуратура, се обезсмисля съществуването на самостоятелен съд.

" Има огромно разминаване сред изказванието, че това, което се е случвало в този момент подмолно, отсега нататък няма да се случва, а точно да има политическо въздействие върху прокуратурата, реализирано не през законите, както е особено за правовата страна, а реализирано с оглед интервенция при разрешаването на стопански или политически ползи. От една страна се твърди, че това няма отсега нататък да бъде по този начин, а въпреки това, политическата квота във Висшия прокурорски съвет е с болшинство във връзка с квотата, която се излъчва от прокуратурата. Това значи, че който поръчва музиката, той ще дефинира музикантите ", разясни Панайотов.

Според професора има възможност измененията в Конституцията да бъдат атакувани в Конституционния съд, само че няма да се стигне до конституционна рецесия. 

" Ако по този начин бъдат признати, това ще рефлектира върху всички български жители ", акцентира проф. Панайотов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР