Експерименталната AI система BrainGPT дава възможност да се възстанови способността

...
Експерименталната AI система BrainGPT дава възможност да се възстанови способността
Коментари Харесай

BrainGPT преобразува мислите в текст без поставяне на импланти

Експерименталната AI система BrainGPT дава опция да се възвърне способността за другарство на всички, които са били лишени от нея вследствие на парализа. Тя не изисква хирургическа интервенция, комплицирани камери и друго съоръжение – задоволително е да се носи шапка с електроди, сходно на ЕЕГ. Специализиран aлгоритъм съпоставя мозъчните талази и преобразува мислите в текст. Засега точността на работата на системата е към 40%.

Синдромът на блокиране лишава пациента от способността да поддържа връзка освен посредством тирада, само че и посредством жестове. Някои хора резервират способността си да мигат и да движат очите си, до момента в който други въобще не разполагат с сходни благоприятни условия. Напоследък започнаха да се появяват технологии, които дават обещание да оказват помощ на тези хора, само че в множеството случаи те изискват имплантиране на електроди в мозъка или обезпечават единствено доста лимитирани благоприятни условия за връзка, написа New Atlas.

Системата BrainGPT, създадена от учени от Технологичния университет в Сидни, се разграничава от тях по това, че е неинвазивна, елементарна и ефикасна. ЕЕГ шапката регистрира мозъчните сигнали, които се записват и проучват от програмен продукт на DeWave, подготвен да прави това върху данни от 29 доброволци, чиято задача е била да четат текстове на самите себе си.

В последна сметка логаритъмът на DeWave е в положение да съпостави избрани ЕЕГ сигнали с писмената тирада – думи и изречения. И когато открие безусловно същия сигнал в мозъка на консуматор, системата схваща, че той е мислил съответната фраза или дума.

Засега успеваемостта на системата е към 40% по скалата BLEU, която мери точността на машинния превод. Разработчиците чакат да я покачат до 90%.

„ Това проучване съставлява новаторски прогрес в превеждането на необработени ЕЕГ талази непосредствено в текст, което е забележителен пробив в тази област “, споделя професор К. Т. Лин, началник на плана. „ То е първото, което включва способи за дискретно шифроване в процеса на превод на мозъчни талази в текст. Това е един новаторски метод към невронното декодиране “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР