Приятели на всяка цена: Китай търси съюзници, оръжейни пазари в Западна Африка, докато френското влияние отслабва

...
Експанзията на Китай на оръжейния пазар в Западна Африка е
Коментари Харесай

Експанзията на Китай на оръжейния пазар в Западна Африка е промяна в стратегията за страна, която обикновено фокусира продажбите си на оръжия в други африкански региони. Но Пекин не се състезава само за дял от нов пазар: на фона на отслабващото френско влияние в Западна Африка, Китай се стреми да намери нови съюзници и да изгради влияние.

Най-големият производител на оръжия в Китай, Norinco – седмият по големина доставчик на военно оборудване в световен мащаб – отвори нов офис за продажби в Сенегал, според доклад на South China Morning Post, публикуван на 21 август. Компанията вече има офиси в Нигерия, Ангола и Южна Африка.

Пекин също така планира да създаде офиси в Мали и Кот д'Ивоар - където вече продава оръжия - с физическо присъствие за поддръжка, ремонт и основен ремонт на превозни средства и военно оборудване, съобщи специализираният новинарски сайт Military Africa на 1 август.  < p>Пристигането на оръжейния гигант на сенегалска земя също беше съобщено в китайските медии, където беше обявено като напредък за китайското влияние в Западна Африка и предизвикателство към съществуващото влияние на Русия и Франция.

Битка за влияние 

Държавите, които сега изглежда са в полезрението на Китай – Сенегал, Кот д’Ивоар и Мали – всички са френскоговорящи и, като бивши колонии, исторически са попадали под сферата на влияние на Франция. В Сенегал и Кот д'Ивоар Франция все още е най-големият доставчик на оръжия.

„Китай винаги се е концентрирал върху Източна и Централна Африка, но досега е запазил по-нисък профил в Западна Африка, като една от причините е езиковата бариера“, каза Данило деле Фаве, специалист по китайска сигурност и изследовател в Международен екип с нестопанска цел за изследване на сигурността Верона.

Обикновено френското влияние в Западна Африка е било под заплаха от различна конкурентна сила: Русия. Развитието на връзките с Африка „е един от приоритетите на външната политика на Русия“, каза руският президент Владимир Путин в интервю през 2019 г.

Русия води офанзива за чар из целия континент, разширявайки търговските връзки и залагайки на продължаващото негодувание на бившите колонии към Франция, като дори беше домакин на среща на върха на африканските лидери в Санкт Петербург през юли.

По заповед на Москва паравоенната групировка Вагнер преследва продажби на оръжия в Западна Африка в същото време, когато Франция е изгонена от Мали и след това Буркина Фасо на фона на влошените отношения с военните хунти, които завзеха властта в двете страни през последните години .

Русия не губи време да запълни празнотата с военна експанзия в региона, която оттогава изглеждаше в застой поради други военни ангажименти на Москва. „Способността на Русия да изнася оръжие страда поради международните санкции, наложени от началото на войната в Украйна“, каза деле Фаве.

Въведете нов играч: Китай. Пристигането на Norinco в Сенегал показва, че „китайските компании са много опортюнистични и способни да запълват конкурентни пропуски“, каза Люк Патей, специалист по китайските икономически отношения в Датския институт за международни изследвания.

Особено в Западна Африка китайските усилия за навлизане на пазара се увеличават навсякъде, където Пекин вижда „влошаване на френското влияние и ефекта от международните санкции върху търговията на Русия“, каза деле Фаве. 

Въпреки демонстрацията на единство между Пекин и Москва от началото на войната в Украйна, Китай изглежда няма никакви притеснения да влезе в пряка конкуренция с руския си съюзник за пазара на оръжия в Западна Африка. 

Това не е изненада за delle Fave. „Китай не не иска Русия да надделее [в Украйна]; просто не иска Западът да стане по-силен, като отслаби Русия. Това не означава, че [Китай] няма да се конкурира с Русия за пазарни дялове.“

Африка на юг от Сахара вторият по големина износител на оръжия 

Китай се превърна в основен доставчик на оръжия за африканските страни едва през последните 10 години, но едно десетилетие беше достатъчно дълго, за да изгради силно присъствие в Пекин вече е третият по големина вносител на оръжия в Африка, след Русия и САЩ.  

Китайските държавни медии и South China Morning Post заявиха, че физическата експанзия в Западна Африка е пример за нарастващо желание сред китайските военни- индустриален комплекс не само за продажба на оръжия в Африка, но като пример за амбициите на Пекин за по-широко сътрудничество в областта на сигурността с африканските страни. 

Търговският офис на Norinco в Сенегал е начин компанията да съобщи на пазара, „че е сериозна относно продажбата повече оръжия за Африка“, каза Ърл Контех-Морган, специалист по китайско-африканските отношения в Университета на Южна Флорида.  

Постоянен екип ще помогне на Китай да осигури следпродажбено обслужване, което би могло да укрепи търговските отношения и да позволи на Norinco да предлага търговски решения, подходящи за променящия се политически климат – като същевременно позволяват на компанията да следи отблизо събитията на място в Сенегал и съседните страни.

Изборът на Сенегал като първа западноафриканска база също разкрива нарастващо доверие в Norinco – и в последствие, в Пекин. Обикновено компанията и други китайски организации са отворили офиси само в страни, които имат силни исторически или търговски връзки с Китай, като Ангола и Нигерия.

С международните санкции, които потенциално възпрепятстват руските усилия да разшири продажбите на оръжия в Африка и доверието в Пекин е високо, китайските доставчици на оръжия може да са готови да навлязат – и може би да доминират – на нови пазари на целия континент.

Но би било преждевременно да се подценява Русия. В Африка на юг от Сахара Русия изпревари Китай като най-големият доставчик на оръжия от 2018 г. насам – лидерство, което тя успя да задържи през 2022 г., въпреки че беше обект на международни санкции заради войната си в Украйна.

„Китай може да запълни празнината, ако продажбите в Русия намалеят, но не знам дали все още сме там“, каза Пейти.

Оръжия, дронове, бойни самолети 

Друга възможност за китайска експанзия е разнообразяването на видовете оръжия, които продава. „Китай все още изнася предимно леки оръжия, но виждаме, че те увеличават продажбите на по-модерно оборудване като дронове или превозни средства“, каза Пейти.

Демократична република Конго купи дронове от Китай през февруари 2023 г. и анализаторите отбелязаха, че африканските покупки на китайски бойни самолети се увеличават.

Такива продажби са пряка последица от войната в Украйна, тъй като Русия – исторически основният доставчик на бойни самолети за Африка – сега установява, че собствените й военновъздушни сили не са достатъчно мощни.

Развитието на целите на Пекин в Африка също стимулира предприемачеството сред китайските оръжейни компании. Традиционно Китай е продавал оръжие на страни, които притежават природните ресурси, желани от Пекин. Продажбите на оръжие на Судан и Нигерия, например, улесниха китайския достъп до огромните петролни запаси на двете страни.

Но сега Китай изглежда се стреми да размени оръжие срещу влияние.

„Китай е икономически повече или по-малко доминиращ в региона, което донесе доста голямо влияние, така че сега те разширяват своите усилия в областта на сигурността“, каза Конте-Морган.

Пристигането на Норинко в Сенегал е търговска възможност за групата, но също така и наддаване за власт. „Китай, подобно на Русия, има интерес в областта на сигурността и бизнеса да види Франция в беда в този регион“, добави Конте-Морган. „Това помага за намаляване на френското и западното влияние в Африка.“

Също така помага да се противодейства на влиянието на друга суперсила: Съединените щати. Докато бившият президент Доналд Тръмп избра изолационистка стратегия, администрацията на Байдън е склонна да гледа към алианс от демокрации, за да ограничи усилията на Китай да изгради влияние по света.

„Пекин отговори, като увеличи собствените си усилия за увеличаване на китайското влияние в Африка“, каза Конте-Морган.  

Тази статия е адаптирана от оригинала на френски. 

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР