Екокатастрофа в Родопите, деца събират отровената мъртва риба от реката,

...
Екокатастрофа в Родопите, деца събират отровената мъртва риба от реката,
Коментари Харесай

Екокатастрофа в Родопите: Девин ЕАД изби рибата, деца събират мъртвата пъстърва от реката

Екокатастрофа в Родопите, деца събират отровената мъртва риба от реката, а замърсителят е цех за бутилиране на минерална вода в гр. Девин.

" В продължение на най-малко три километра по течението на Девинска река всичката риба е убита, отровата на " Девин ЕАД " мазета всичката жива риба. Децата от спортния клуб по лов на риба са към този момент в 8-и и 9-и клас, само че събират отровената риба и плачат ". Така разяснява за " Фокус " подалият сигнала за екокатастрофата публицист, публицист и основен секретар на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов.

" В петък към 15ч. ми се обадиха със сигнала, Регионална инспекция за опазване на околната среда незабавно отиде да вземе проби, пуснаха мнение, само че в това време всичката риба - от пъстърва до мряна измря в радиус от към три километра, а всеки ден сред 30 и 40 възпитаници са там. Децата споделиха, че една котка се докопала до отровената риба, изяла я и почнала да повръща, смятайте за каква мощна отрова иде тирада. " Девин " ЕАД са извадили някакво позволение неотдавна, само че това е резулататът ", описа за медията ни той.

На една от фотосите от екокатастрофата в Девин и изтравянето на всичката пъстърва по Девинска река е сниман Валери, възпитаник в девети клас на гимназия " Христо Ботев " в Девин. Състезава се с мъжете в националния шампионат по спинингов лов на риба на пъстърва. В петък цяла вечер е събирал умряла риба. Поне още 30-40 момчета като него ловят пъстърва в убитата река. " Айде в този момент, в случай че обичате, някой от Девин АД да отиде при него и останалите пи...ве, и да им каже, че хубавият и прочувствен лов на риба в Девин е завършил, и да си търсят друго занятие до края на ваканцията. " Станил Йотов разгласява и още фрагменти от екопоразията на Девинска река. " Всичко това са излюпени тази година пъстървички, унищожени от излятите в реката токсини " и пита: " Що за принуждение над природата? Тровили наред... " Девин " ЕАД, ще спите ли умерено довечера след пакостта, която причинихте? "

" 24 часа след унищожаването на всичката риба в градската част на Девинска река, включително и пъстървата в обособената зона за състезателен лов на риба " Хвани и пусни`, нито една огромна телевизия не откри за нужно да покаже чудовищните размери на екокатастрофата. Защо ли? Хора ли би трябвало да се изтровят, с цел да обърнете внимание? Няма и опрощение дори от отровителите. Накрая ще излезе, че е имало всеобщо самоубийство на риби, " разяснява Йотов.

Темата с изтравянето на Девинска река за него опира до някакъв колосален парадокс: " Оказва се, че единият от двата завода за минерална вода имал позволение от незнамсикой държавен орган да изхвърля в девинска река биологични боклуци два пъти годишно. Само ще ви кажа, че по свидетелства на сътрудници рибари, в реката е измряла освен рибата, а и така наречен " бентос " - всевъзможни типове ручейници, мамарци и др, живеещи по дъното на реката. Не знам какво са изсипали вътре, обаче сътрудника ми описа, че едно коте докопало една от събраните риби, изяло я и по-късно почнало да повръща!!! Дано някой не се изкуши да си събира от умрялата риба за пържене ", сигнализира основният секретар на Българската федерация по риболовни спортове.

" Фокус " потърси за коментар и кмета на гр. Девин Здравко Иванов. Той заяви за среща с контролните органи и компаниите за бутилиране на вода, планувана за понеделник и изясни, че преди към две години взаимно с федерацията са създали състезателен клуб за децата с режим " Хвани-пусни ". Това е коствало 8-9 години битка, с цел да възпламенят дребните. " Струваше ни доста взаимни старания да запалителен децата, да излязат на открито, да не седят на телефоните у дома, а да отидат на реката. Поне два пъти в годината организираме риболовни надпревари за улов на пърстърва, децата се възпламениха, взимайки образец от огромните на батковите локалните клубове по състезателен лов на риба " Девин " и " Михалково ", научиха тънкостите на улова на пъстърва, това е спорт на правилото " Хвани-пусни ". Децата прецизно и на момента ни алармират, когато някой си разреши да постави риба в раницата. И да, изрично, неизбежно им повлия типа на умрялата риба по цялото течение на реката в границите на града. Разочаровани са, питат за какво, търсят разтуха и питат какво вършим в този момент, " сподели за " Фокус " кметът на гр. Девин Здравко Иванов. 

" Както още в петък " Фокус " ви заяви Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян отиде на инспекция и изпрати пресъобщение до медиите с фактологията досега, в което се споделя: " Незабавно са подхванати ограничения за прекратяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му против " Девин “ ЕАД ще бъдат наложени административно-наказателни ограничения ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР