Екоинспекцията в Бургас ще глоби двете големи предприятия в града

...
Екоинспекцията в Бургас ще глоби двете големи предприятия в града
Коментари Харесай

Глобяват „Лукойл Нефтохим” и „Кроношпан” заради задушливата миризма в Бургас

Екоинспекцията в Бургас ще санкции двете огромни предприятия в града – нефтената рафинерия и завода за преправка на дървесина . Причината – замърсяване на въздуха.

През последния месец десетки жители подадоха сигнали за мощна и задушлива миризма. Установено е, че характерната миризма на бензин идва от старите утайници (окислителни езера) в рафинерията.

„ В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и боклуци от огромния пожар преди 30 години в завода. Утайниците съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост”, сподели на конференция в морския град шефът на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите Тонка Атанасова.

„ Това, което се е случвало там през 60-те години на предишния век, е много съществено. Нанесена е голяма вреда, която би трябвало да се заличи, а до 2020 година окислителните езера би трябвало да се рекултивират”, съобщи зам.-кметът на отдел „ Екология и европейска политика” в Община Бургас Руска Бояджиева.

Заводът „ Лукойл Нефтохим” ще бъде санкциониран със 100 хиляди лева поради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен надзор и предприемане на незабавни дейности за идентифицирането на миризмите, заяви Атанасова.

Причина миризмата да се усеща във въздуха са ниските температури, както и технологията за рекултивация на езерата, при която се употребява нагряване на нефтените боклуци.

Заводът за произвеждане и преправка на дървесина „ Кроношпан” в морския град също ще бъде санкциониран. Санкцията е в размер на 40 хиляди лва.- тя е наложена поради нарушение на комплексното позволение, оповестиха от управлението на екоинспекцията.

Община Бургас упорства „ Лукойл Нефтохим” и „ Кроношпан” да влагат в закупуването на сложна станция, която да бъде инсталирана в жилищния комплекс „ Славейков”, с цел да мери в действително време качеството на въздуха.

Преди няколко дни кметът Димитър Николов е изпратил писма до управленията им с искане двете предприятия да закупят газ-анализаторни станции, които да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите и Община Бургас.

Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от поданици на комплексите „ Славейков” и „ Изгрев”, които са ситуирани най-близо до двата огромни завода.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР