Екоинспекцията в Бургас назначи проверка има ли унищожени дюни в

...
Екоинспекцията в Бургас назначи проверка има ли унищожени дюни в
Коментари Харесай

П. Поппандов: С унищожаването на Шофьорския плаж ми взеха спомените за „Оркестър без име”

Екоинспекцията в Бургас назначи инспекция има ли унищожени дюни в предпазената зона „ Ропотамо ” край Созопол. От няколко месеца на метри от Шофьорския плаж се прави огромно строителство. Вече трети месец строителна техника работи съвсем непрекъснато и заличава обичаното място на няколко генерации българи.
Строителството там стартира незабавно след края на летния сезон. Теренът попада в две предпазени зони. Резултатите от инспекцията още не са подготвени.

От дирекцията за строителен надзор обясниха, че градежът не е от тяхната компетентност, а на Община Созопол. Оттам обаче нямаше отговор дали има издадено позволение за градеж.

Застрояването на „ Шофьорския плаж” провокира гнева на доста хора в обществените мрежи. От фондация „ Биоразнообразие” насочиха въпрос към Община Созопол къде е липсващ общински парцел, който е бил сред плажа и частния парцел, на който се прави строителството.

Представител на вложителя изясни, че е отстранена скалната маса от свлачището на плажа и сега се правят укрепителни действия. През 2009 година то се е активизирало и през последните години е станало рисково за хората. Срутил се е път, по който всекидневно минават туристите. Така е решено да се подхващат дейности преди да стане случай.

На това място ще се строи ваканционен комплекс от 3-етажни здания, което значи, че те ще са към 10 м високи. От компанията вложител обясниха, че общината е позволила по-завишени индикатори за застрояване.

Финална сцената от паметния български филм „ Оркестър без име” е сниман точно на този плаж. Актьорът Павел Поппандов си спомни с носталгия за това място и хубостта на дивите плажове в региона.

" Поразен съм от това, което се случва. Оказа се, че могат да ни вземат и спомените ", разяснява в " Тази заран " той.

„ Направих си труда да прочета Библията на страната, т.е. Конституцията. Според член 15 Република България обезпечава опазването и възпроизвеждането на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа, рационалното потребление и така нататък, сподели още Поппандов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР