Екоактивисти се събраха на нюйоркския площад Таймс по повод Деня

...
Екоактивисти се събраха на нюйоркския площад Таймс по повод Деня
Коментари Харесай

Екоактивисти по цял свят отбелязаха Деня на Земята с протести и акции за опазване на природата

Екоактивисти се събраха на нюйоркския площад " Таймс " във връзка Деня на Земята и приканиха за дейности против световното стопляне и за ограничение на потреблението на пластмаса, а бранители на околната среда по целия свят засаждаха дървета и събираха боклуци, с цел да отбележат интернационалния празник, съобщи Ройтерс.

Тази година Денят на Земята се организира на фона на рискови метеорологични условия с рекордно високи температури в Тайланд и гореща вълна в Индия, където в края на предходната седмица минимум 13 души, взели участие в гала, починаха от топлинен удар.

Снимка: EPA

Средните световни температури могат да доближат рекордни стойности през тази и идната година, предизвестяват учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Активисти от организацията " Бунт против заличаването “ се събраха в английската столица, с цел да дадат началото на четиридневна акция. Същевременно към 30 000 души поддържаха провеждането на мирни шествия и манифестации, чиято тактика е друга от тази на " Бунт против заличаването “ – придвижване, известно с деструктивните си дейности като блокиране на пътища, мятане на багра и чупене на прозорци.

Снимка: EPA

Денят на Земята бе маркиран с доста мероприятия по целия свят. Имаше огромни акции за разчистване на езерото Дал в индийския град Сринагар и потърпевшия от урагана Кейп Корал във Флорида.

В Перу шамани направиха жертвоприношение на Майката Земя (Пачамама). Те танцуваха към глобус от папиемаше с жълти цветя и дрънкалки в ръце, изпълнявайки обред за филтриране.

Ню Йорк наложи 5-часова възбрана за придвижване на коли на минимум 31 места в града. Във Вашингтон се организира шествие на Алианса за климатична правдивост, като стачкуващите приканиха за преустановяване на потреблението на изкопаемите горива.

Снимка: EPA

Засега държавните управления не съумяват да изпълнят обещанието си по Парижкото съглашение от 2015 година да лимитират световното стопляне, отбелязва Ройтерс. Същевременно светът претърпява съществени рецесии като пандемията от ковид, войната в Украйна, дефицита на храни и обтегнатите връзки сред Китай и Съединени американски щати – двете страни, произвеждащи най-вече парникови газове.

Според отчет на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) към Организация на обединените нации планетата е на път да се затопли с повече от 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалния интервал. Това е основен предел, оттатък който Земята ще бъде подложена на още по-разрушителни въздействия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР