Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни,

...
Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Еко кожа от... животински остатъци

Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни, само че пък самият развой на направа е много замърсяващ. За основаването на един квадратен метър се употребяват най-малко два кг токсични материали.

Група естонски бизнесмени и учени взеха решение да внесат нов смисъл в понятието " екологична кожа ". След упорити изследвания и опити се появил матерал със свойствата на кожа. Но... направен от скотски останки. Да, звучи отблъскващо, само че безотпадните технологии постоянно изискват някой да се поизцапа.
Март-Ерик Мартенс, технолог: Не е проблем, че използваме съставки от скотски генезис, тъй като това са боклуци. Алтернативата е те да бъдат изгорени, а това не е резистентен метод. Това, което ние можем да създадем, е да да дадем на отпадъците нов живот.
Подходи от този вид могат да придадат на стилната промишленост доста по-устойчив нюанс.
Март-Ерик Мартенс, технолог: Проблемът с кожната промишленост е, че 95% от кожените произведения са направени посредством хромирано дъбене. Това я трансформира във втората най-замърсяваща промишленост в света. За това ние искахме да произведем екологичен кожен материал.
Съставката, която прекатурва неприятната статистика в интерес на по-чистото произвеждане, е желатинът.
Март-Ерик Мартенс, технолог: Кожата е направена от колаген, а нашият материал - от желатин. Когато се разпадне колагеновата молекула, се получава желатин.
Предприемчивите естонци още работят за възстановяване свойствата на кожата. Едно от огромните провокации, пред които са изправени, е трайността на новия материал.

Решения за справяне с компликацията се търсят. Но и подобренията не закъсняват. Те трансформират екологичната кожа във все по-надеждна материя за направата на дрехи и аксесоари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР