Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за

...
Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за
Коментари Харесай

Компенсации със задна дата за поскъпването на газа обеща енергийният министър

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят интензивно, с цел да може обезщетенията за природен газ към битови консуматори и крайни клиенти да стартират от и да включват и месец декември 2021 година Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството във връзка готвените следващи ограничения по обезщетенията за цените в бранша.

Структурата за обезщетения поради повишаването на газа, която ще бъде препоръчана, е 50 % от растежа на цената, като за база се употребява последното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лв..

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова изясни, че помощта се пресмята като 50 % от разликата сред базата от 48,84 лв. за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и утвърдената цена на публичния снабдител " Булгаргаз ". Например, за януари цената на природния газ е 133,41 лв. за мегаватчас, от тази стойност ще се извади 48,84 лв. и по този начин, 50 на 100 от това се равнява на 42,30 лв. на мегаватчас, т.е това би трябвало да е сумата за подкрепяне за месец януари тази година. За декември компенсацията та надлежно е 26,77 лв. за мегаватчас, уточни тя.

Кога действително ще стартира изплащането както и съответните размери на обезщетенията обаче занапред ще стане ясно. Всички обезщетения подлежат на в допълнение потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия, която към момента не е подадена от наша страна.

Министър Николов още веднъж насочи рецензии към КЕВР и " Булгаргаз " като съобщи, че е било допустимо повишаването за януари да е малко над 5 %, а не 30 на 100, в случай че държавното сдружение е търсело най-ниските цени в ролята си на публичен снабдител, а регулаторът е упражнявал контролните си функционалности над него.

Той анонсира допустима смяна в структурата на обезщетенията за скъпия ток за бизнеса. Николов напомни, че първичното предложение се изчисляваше като 75 на 100 от разликата сред базовата цена 185,59 лв. за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена в сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, само че не повече от 30 % от действителната борсова цена. Това предложение в този момент може да се промени, тъй като упованията за прекомерно високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лв. за мегаватчас, не са факт и пазарът сега се движи в по-ниски стойности, разяснява той и добави, че " това разрешава министерството да бъде по-гъвкаво по отношение на ограничаването от 30 % от действителната борсова цена. "

Затова таванът, който ще бъде препоръчан като конструкция, ще бъде 250 лв. на мегаватчас, като тази промяна ще бъде годна от януари. Тя също ще трябва да бъде доказана с ново решение на Министерски съвет и да получи нотификация от страна на Европейска комисия. Тъй като пазарът се трансформира динамично, ще се прави обзор на цялата система, ще има срещи с бизнеса, както и с сдруженията, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, тъй че " да няма застрашена капиталова и ремонтна стратегия. ", уточни още министърът. Ще се следи и структурата на Фонда за сигурност на енергийната система, само че към този момент ще се резервира тази конструкция с таван от 250 лв. на мегаватчас, добави министър Николов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР