Екипът на Литературно-художествения музей Чудомир в Казанлък започва работа по

...
Екипът на Литературно-художествения музей Чудомир в Казанлък започва работа по
Коментари Харесай

Започва дигитализация на ръкописите на Чудомир

Екипът на Литературно-художествения музей " Чудомир " в Казанлък стартира работа по план за цифровизация на ръкописите на своя патрон Димитър Чорбаджийски - Чудомир.

Дейностите ще се правят по план към Национален фонд " Култура ", който музеят е спечелил през тази година.

" Смятаме да оборудваме две работни места с компютри, на които да могат да се преглеждат тези цифровизирани ръкописи ", сподели шефът на културния институт Добрина Матова.

Предвидено е да се цифровизират 500 ръкописа на именития публицист и художник, като всеки от тях е с друг брой страници.

По думите на Добрина Матова това е извънредно значима активност за запазване на културното завещание на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир.

" Той е обичал да написа с молив и огромна част от ръкописите му са написани с молив. С годините са избледнели и има заплаха да бъдат изгубени. Веднъж качени върху електронен притежател, те могат да бъдат обработени, с цел да изпъкне написаното. Чисто физическото оцеляване на ръкописите му зависи от този план ", изясни тя.

Дигитализирането ще стартира незабавно след празниците и се чака да завърши до юни 2024 година.

Дигитализиран е и снимковият фонд на музея, върху който екипът продължава да работи, като вкарва метаданни.

" Работим по този въпрос доста интензивно, дигитализирахме всички картини на Чудомир, картините на брачната половинка му Мара Чорбаджийска, както и снимковия фонд. В служебната библиотека е направена ретроконверсия и са разказани в електронен азбучник всички книги, сега върви ретроконверсията и на персоналната библиотека на Чудомир ", описа Матова.

Според нея това също е нещо доста значимо, тъй като по този метод посетителите на музея ще имат опция да се срещнат с това какво е четял създателят, какво е купувал персонално, какво му е било подарявано.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР