Екипът на Havas и БТК © Цветелина Белутова Още по

...
Екипът на Havas и БТК © Цветелина Белутова Още по
Коментари Харесай

Новият рекламен партньор на БТК

Екипът на Havas и БТК

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3 октомври)

Започна кандидатстването за IAB MIXX Awards; Миа Сантова се завръща в NOVA като водеща на следобедната емисия новини; Започва втората вълна на акцията " Силата е в теб " ; Българската шевица брандира бутилките на " Кока-Кола " ; Съвет за електронни медии утвърди управителния съвет на БНТ; Cartoon Network започва акция против издевателството в учебните заведения
3 окт 2017
Мария Гергова: Уменията на хората, които приключват PR в този момент, са извънредно незадоволителни

Изпълнителният шеф на United Partners пред " Капитал "
29 сеп 2017 Пластовете на българския рекламен пазар претърпяват нови разбърквания. След продължителни летни състезания един от най-големите рекламодатели в страната - БТК, избра информационната група Havas Group. В идващите две години организацията ще ръководи огромна част от рекламния бюджет на телекома, защото двете компании са подписали контракт както за креативно, по този начин и за медийно обслужване.

В основата на новото партньорство ще бъде правенето на характерна връзка за другите целеви аудитории, която ще се разгърне под мотото " Различни дружно ", оповестиха от Havas. Така в БТК желаят да отговорят на засилващата се конкурентна среда, където телекомите на пазара са сложени пред предизвикването да задържат и усилят потребителската си база както в мобилния, по този начин и във закрепения сегмент.

Всички за един

Изборът на нови организации се случи след приключване на договорите за обслужване на БТК с креативната New Moment New Ideas и медиа организацията FCB Sofia, което докара и до провеждането на постоянен конкурс, траял няколко месеца. Главният шеф " Маркетинг " и член на управителния съвет на БТК Димитрис Лиупис разяснява пред " Капитал ", че брифът към участниците е бил стратегическа задача, само че не загатна кои са били останалите компании в състезанието. " Трябваше да се създаде информационна платформа, която съответно да нарежда марката VIVACOM в сходство с полезностите на компанията, нейните действителни позиции на пазара, както и с бъдещите й стратегически цели за развиване ", посочи Лиупис.

От телекома разясняват, че са избрали Havas за сътрудник поради препоръчаните дълготрайни решения за опазване на цялостта на марката, от една страна, в композиция с създаването на самостоятелен метод в връзката, от друга. " Целта ни е да достигнем по най-ефективния метод до разнообразните си таргет групи. Постоянното търсене на най-хубавите канали и най-правилните послания, с които да спечелиш клиента в днешния пренаситен от информация свят, е огромно професионално предизвикателство ", изясни за " Капитал " Диана Симеонова, шеф " Маркетингови връзки " в БТК.

Димитрис Лиупис, основен шеф " Маркетинг " и член на управителния съвет на БТК

Фотограф: Капитал И въпреки задачата на БТК да не е била да обединят креативното и медийното си обслужване в една информационна група, съгласно Димитрис Лиупис това носи спомагателни позитиви - по-ефективен работен развой и разрастване на креативния и стратегически капацитет на партньорството сред клиент и организация.

Иванка Кючукова, изпълнителен шеф в Havas Group - България

Фотограф: Капитал Това е първият телеком в потребителско портфолио на Havas в България и ще бъде обслужван медийно и креативен от разнообразни експерти в групата, обединени в един екип. " Хората в организацията, участващи в екипа на БТК, са над 20 души, одобрени експерти в рекламата и медиите. Голяма част от тях с над 15 години опит в работата за телекоми и интернационалните информационни организации ", разяснява Иванка Кючукова, изпълнителен шеф в Havas Group - България. Тя добавя, че взаимните цели на двете компании са свързани със опазване на лидерската позиция на телекома, като по едно и също време с това трансформират усещането за бранша като цяло. " Резултатът, към който се стремим, е марката VIVACOM да се възприема освен като снабдител на услуги, а като връзка сред хората, която ги прави по-близки ", прибавя Кючукова. Агенциите ще се възползва и от интернационалната експертиза на френската Havas Group, която от края на предходната година участва непосредствено на българския пазар, откакто дълги години оперираше през франчайз.

Още телевизия

В информационната тактика на БТК малкия екран ще продължава да бъде главен медиен канал, като не възнамерява внезапни промени в размера на бюджета си. Като аргументи за това показват обезпечената най-ниска цена на контакт, както и към момента високото ползване измежду най-младата целева публика. Според данни на мониторинговата организация ГАРБ брутните вложения на БТК в телевизионна реклама през първото полугодие на 2017 година се равняват на 8 млн. лева, или с близо 10% повече по отношение на същия интервал година по-рано. Другите два телекома - " Мобилтел " и " Теленор ", насочват по-големи вложения в телевизия, които също нарастват. Техният брутен бюджет от януари до юни е надлежно 10.1 млн. лева и 8.1 млн. лева Диана Симеонова разяснява, че от БТК възнамеряват мощно наличие и в интернет поради изобретателната тактика и капацитета на този медиен канал. " Основен приоритет през 2018 година ще бъде да развиваме онлайн канала ни за продажби ", добавя още тя.

Диана Симеонова, шеф " Маркетингови връзки " в БТК

Фотограф: Капитал БТК разполага с нужните финансови запаси да развие сходна акция. Операторът регистрира растеж на приходите през първото полугодие на 2017 година с 0.6%, достигайки 432 млн. лева Общата облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) за полугодието е 161.2 млн. лева, което е с 2.53% повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Мобилните клиенти на компанията от януари до юни също означават растеж с 2.35% до 3.14 млн. души, а най-голямо покачване групата регистрира при мобилните се услуги.

Поредица от промени

От началото на годината в телеком промишлеността се случиха поредност от смени на обслужващите организации и замяна на огромни информационни бюджети. Началото сложи БТК, които избраха за своя PR организацията " ОТ-ДО консулт ", приключвайки контракта си с United Partners, които от своя страна няколко месеца по-късно започнаха работа с " Мобилтел ". По-рано през май пък операторът, част от австрийската Telekom Austria Group, подписа контракт за обслужване със Saatchi&Saatchi, част от информационната група на Publicis One. Другият телеком на пазара - " Теленор ", дълготрайно работи с организацията " DDB София ", която тази година създаде и цялостна рекламна акция и за телекома Telenor Hungary.

Освен съперници на телекомуникационния пазар трите огромни компании се надпреварват и на рекламния в опитите си да спрат миграцията на потребителите, а единствено времето ще покаже кои информационни тактики са сполучливи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР