Екипът на Actualno.com подбра за вас най-важното от новините на

...
Екипът на Actualno.com подбра за вас най-важното от новините на
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 19 май

Екипът на Actualno.com подбра за вас най-важното от новините на 19 май, неделя.
АФЕРАТА " ИБИСА " СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АВСТРИЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц трагично дръпна шалтера на съдружното си държавно управление и разгласи нови избори в събота, откакто скрита камера взе главата на крайнодесния му заместител, разяснява Агенция Франс Прес. " Предложих на президента на републиката да се проведат нови избори, допустимо най-скоро ", сподели Курц в телевизионно изказване. Президентът Александър Ван дер Белен разгласи, че предварителни избори са нужни. Той съобщи, че видеоклиповете демонстрират " объркващ честен имидж, който прави неприятна услуга на нашата страна и нейния народ ", и " безочливо без почитание към нашите жители ". По-късно Ван дер Белен разгласи, че предварителните избори ще бъдат през септември.
РУМЕН РАДЕВ ЗА НОВИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: НЕ НАСТОЯВАМ ЗА ИМЕНА, А ЗА ЗАКОННОСТ
Всички знаят доста добре, че аз не поканвам магистрати у дома или на секрети вечери, нито крещя основния прокурор всяка сряда. Не разисквам персони, а правила. Не упорствам за имена, а за съблюдаване на закона. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които президентът организира с представители на правосъдната и изпълнителната власт за критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор.
БОРИСОВ: ПРИ ИЗБОРА НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НЕ съдебна експертиза МЕСИ НИТО ПРЕМИЕР, НИТО ПРЕЗИДЕНТ
„ Като отиде магистратът самичък на тази среща в президентството какво прави, защо си приказва. Има ясно написани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в Народното събрание и не се меси нито кметът на София, нито министър председателят, нито президентът “. Това сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на главното предизборно събитие на партията, което се организира в зала " Арена Армеец " в София. „ Освен това - Шенген, не че ни е значимо, само че е обидно да се оправяме по-добре от други в Европейски Съюз, а да не сме част от пространството. ", съобщи още Борисов.
ДВАМА ЗАГИНАХА, ПАДАЙКИ В ЯМА В СВИНЕКОМПЛЕКСА НА ПОПИНА
Двама мъже са починали, падайки в септична яма в свинекомплекса в силистренското село Попина. Инцидентът е станал през вчерашния ден сутринта. Главният монтьор бил извикан поради повреда в септичната яма. Според проверяващите от инспекцията по труда в Силистра, той не е трябвало да влиза,защото процесът на разчистване бил механизиран.
СИН ПРЕБИ ДО СМЪРТ МАЙКА СИ ВЪВ ВОЙВОДОВО
Син умъртви 71-годишната си майка в хасковското село Войводово, съобщи за " Дарик радио " шефът на полицията Ангел Цанков. Възрастната жена е била удряна с юмруци и ритници. След убийството - мъжът самичък извикал полиция. Той е с тежко психологично заболяване. Според проверяващите е бил подлаган на лекуване в болницав предишното.
ВЗРИВ В АВТОБУС С ТУРИСТИ КРАЙ ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ, ИМА ПОСТРАДАЛИ (ВИДЕО)
Експлозия раздруса рейс с туристи покрай египетските пирамиди, при което са били ранени 17 души, в това число и чужденци, съобщaва BBC. Сред ранените са южноафриканци и египтяни.
" ЕЛ ПАИС ": ЕВРОПА съдебна експертиза САМОУБИВА ДЕМОГРАФСКИ
В цяла Европа се следи подсилване на крайнодясната идеология, която е следствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се боязън от загуба на самобитността, написа Милагрос Оливо. Привържениците на сходна идеология желаят да трансфорат Европа в непристъпна цитадела, която ще издържи на натиска на обсаждащите я на продънени лодчици имигранти. Те не желаят да признаят, че ориста на тяхната цитадела зависи точно от тези, които се намират от външната страна на стената, написа създателят в „ Ел Паис “. Европа към този момент от дълго време се намира на пътя на демографското самоубийство. Сега в Евросъюза живеят 511 млн. души, само че от 2015 година смъртността надвишава раждаемостта и в случай че числеността на популацията на Европа към момента не е почнала да понижава, то това е единствено заради това, че всяка година идват 1,3 млн. имигранти, счита Оливо.
СРЪБСКАТА ЦЪРКВА:ЩЕ съдебна експертиза БОРИМ ЗА ЮГОСЛАВИЯ, ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ Е ПРЕДАТЕЛ
Сръбските архиереи ще възвръщат и ще пазят сръбското религиозно въздействие на територията на някогашна Югославия. Това излиза наяве от множеството изявления в сръбския щемпел за Архиерейския събор на Сръбската православна черква /СПЦ/, който заседава тези дни в Белград. “Констатирано беше, че има дискриминация по отношение на нашата черква съвсем на всички места - в Хърватия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и най-много в Черна гора, където бе признат антиевропейски и антицивилизационен проектозакон за Църквата и религиозните общности... “
НАПАДНАХА АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР В ГРЪБ (ВИДЕО)
Легендарната кино звезда и бодибилдър Арнолд Шварценегер стана жертва на злощастен случай по време на спортното събитие " Арнолд Класик Африка " в Йоханесбург, Южна Африка. На видеоклип, записан от един от присъстващите в конгресния център Сандтън, се вижда, по какъв начин Арнолд се снима със свои почитатели, когато мъж се втурва към него и го рита в гърба.
ХОЛАНДИЯ СПЕЧЕЛИ ЕВРОВИЗИЯ (ВИДЕО)
Холандският реализатор Дънкан Лаурънс завоюва музикалното съревнование Евровизия 2019 с баладата „ Arcade ”. Мадона извърши новия си сингъл " Future " дружно с американската хип-хоп звезда Quavo на финалите на Евровизия в Тел Авив и прикани почитателите " в никакъв случай да не подценяват силата на музиката да сплоти хората ".
ИВЕТ ЛАЛОВА СПЕЧЕЛИ КВОТА ЗА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио си обезпечи присъединяване на Олимпийските игри в Токио идващото лято, след кат о завоюва надпреварата на 200 метра от шампионата Сейко Голдън При в Осака, Япония.
ТЪРСИ съдебна експертиза МИНИ БАГЕР ЗА ЕДИНСТВЕНИЯ СЛОН В СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК (ВИДЕО)
Единственият слон в Софийския зоопарк и един от дребното на Балканите – слоницата Артайда, незабавно се нуждае от малогабаритна техника от вида на мини багерите " Bobcat ", научи Actualno.com. С такава машина може бързо да се преустрои домът на слоницата след дългата зима, което към този момент е извънредно необходимо и е значимо освен за комфорта, само че и за здравето ѝ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР