Екипът медици, завърнали се от Турция споделят за видяното:Първите медици,

...
Екипът медици, завърнали се от Турция споделят за видяното:Първите медици,
Коментари Харесай

Медиците ни, завърнали се от Турция: Няма да забравим видяното

Екипът медици, завърнали се от Турция споделят за видяното:

Първите медици, които отидоха да оказват помощ на потърпевшите от земетресението в Турция, се завърнаха на родна земя. Екипът от четирима души от ВМА в продължение на 10 дни при тежки условия оказва помощ на засегнатите от труса, предава.

Те реагират стремително бързо и единствено за два часа съумяват да се приготвят, с цел да тръгнат. В екипа има единствено една жена - старшина Мария Борисова от бранша за " Авиомедицинска евакуация ". За нея това е следващата задача, само че една от най-тежките. Вижда по едно и също време тъга и вяра в очите на хората.

" Единствената мисъл и вяра ни беше да помогнем, даже на един човек. Мъка, покруса, вяра в очите на хората, необикновено е възприятието, чакат да видят какво се случва с околните. От всички елементи на Турция се бяха стекли близки, които стоят до руините на постройките, молят спасителите и се надяват да излезе жив техният непосредствен ", описа старшина Борисова.

Като жена и майка Мария Борисова споделя, че видяното мъчно се претърпява. " За една жена е по-тежко, тъй като асоциира всичко със своето семейство и близки. Мъката, сълзите, болката, която хората изживяват, беше неописуема ", показа още Борисова.

Д-р Цветан Станимиров е хирург, който е бил на разнообразни задгранични задачи, една от които в Афганистан. И въпреки да има сериозен опит, той признава, че руините и огромният брой починали хора е панорама, която в никакъв случай не се не помни.

" За страдание, помощта, която ние оказахме, беше на живи хора отвън разрушенията, потърпевши, от самите разрушени здания. Не успяхме да извадим живи хора. Видяхме един апокалипсис. Целият град е погубен, цялата инфраструктура, лечебни заведения, полиция, всичко беше унищожено. Едни тъгуват по починалите си близки, в това време други се занимават с мародерство безусловно всичко се вижда ", разяснява майор Станимиров.

Първото усещане обаче е безпорядък. " Кацайки на летището в Адана установихме, че службите не бяха готови. Първо не знаеха, че ще дойдат избавителни екипи. В един миг нашият екип беше първият интернационален, който кацна там ", посочи майор Станимиров.

При потребност ВМА е готова да изпрати още подготвени екипи в помощ на потърпевшите. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР