Екипажът на изчезналия в Атлантическия океан батискаф е обявен официално

...
Екипажът на изчезналия в Атлантическия океан батискаф е обявен официално
Коментари Харесай

„Проклятието „Титаник“: Как жадни за приключения богаташи последваха злокобната му съдба

Екипажът на изчезналия в Атлантическия океан батискаф е разгласен публично за мъртъв.


Сама по себе си историята е като излязла от холивудски сюжет.

Петима приключенци потеглят на експедиция към останките на " Титаник " в неделя, 18 юни, само че след по-малко от два часа към този момент няма връзка с тях. Четири дни по-късно спасителите откриват останките на " Титан " на дъното на океана. Експертите стигат до заключението, че транспортното средство е било смазано от високо налягане.

В четвъртък, 22 юни, единствените хора, които към момента не губят религия в спасяването на пасажерите от изчезналата подводница " Титан ", са техните фамилии. Още повече, откакто се долавят почуквания от дъното на океана, които, съгласно експертите, идват на всеки 30 минути – нещо, на което жителите на морския живот в Атлантика не са способни. Специалистите декларират обаче, че ще е знамение да открият подводните туристи, тъй като в следобеда на 22 юни би трябвало да им е приключил кислородът, предопределен за 96 часа.

Все още има вяра, че по някакъв метод са съумели да запазят въздуха... Но до вечерта всичко се трансформира. Бреговата защита открива на дъното, близо до самия " Титаник ", парчета, които може би принадлежат навръх " Титан ". И в случай че се съди по характера на разрушенията, става дума за вътрешна детонация, съобщи контраадмирал Джон Могър от бреговата защита на Съединени американски щати.

Жертвите са основният изпълнителен шеф на „ Ocean Gate “ Стоктън Ръш, ветеранът от френските военноморски сили Пол-Анри (РН) Наржоле, английският милиардер Хамиш Хардинг, пакистанският предприемач Шахзада Дауд и неговият наследник Сулеман, който е бил единствено на 19 години.

" Имало ли е конфликт с " Титаник " или става дума за детонация? Смятаме, че е имало имплозия навътре в батискафа, която е провокирала полето от парчета, което открихме. Те бяха ситуирани на към 487 м от самите остатъци на " Титаник ". Информацията беше доказана от специалисти, които добре познават региона ", сподели той.


Това значи, че подводницата е била безусловно сплескана от подводното налягане. И това евентуално се е случило още в неделя, когато корабът е спрял да комуникира. В противоположен случай екипажът е щял да откри метод да се свърже с повърхността, настояват специалистите.

Проблемът обаче е бил и в това, че никой не е застраховал батискафа. А всички членове на екипажа са тръгнали към " Титаник " безусловно на собствен риск, споделя кореспондентът на Ей Би Си Жаклин Лий.

" Хората, които са се съгласили да вземат участие в тази експедиция, са били наясно, че това е едно смело премеждие. Няма избавителна работа, която да ги държи под око и да ги застрахова. И това удостоверява нещото, което източници споделиха по-рано, потвърждавайки, че това е било рисково пътешестване. Освен това те настояват, че материалът, употребен за направата на " Титан ", се е износвал от ден на ден след всяко гмуркане. Така че информацията от службите за незабавна помощ, че става дума за имплозия, частично удостоверява това ", споделя тя.

Конструкцията на самия " Титан " фактически повдига въпроси измежду доста специалисти. През последните няколко дни да вземем за пример в медиите доста се обсъждаше, че за ръководството на батискафа е употребен елементарен геймърски джойстик Logitech за 30 $. Заради това даже акциите на производителя поевтиняха на 22 юни.

Но специалисти са сигурни, че джойстикът напълно не е отговорен за нещастието. Един от тях, Анатолий Сагалевич, началник на лабораторията за дълбоководни апарати в Института по океанология на Руската академия на науките, показва опасенията си чрез починалия капитан на батискафа. " Пол-Анри Наржоле е остарял другар, познаваме се от повече от 30 години. Когато започнаха да строят тази машина, той ми описа за нея. Попитах го: " Какъв е корпусът? " Той сподели, че е елипсовиден. Попитах дали е цилиндричен в средата. Получих одобрителен отговор. Тогава означих, че въпреки всичко най-добре е да се гмуркаш в кълбо на огромни дълбочини, тъй като това е най-здравата структура “.

Американската професионална океанографска общественост също обърна внимание на обстоятелството, че " Оушънгейт " не се е вслушала в мнението на специалистите при създаването на батискафа.


Но нейният основен изпълнителен шеф Стоктън Ръш, който също е бил на борда, съобщи, че регулирането на производството ще попречи на нейното развиване. И учен Анатолий Сагалевич частично се съгласява с него. Но без спомагателна експертиза, съгласно него, към момента няма извод.

" Необходимо е да се затегнат разпоредбите за техническите средства, които се гмуркат на огромни дълбочини. В края на краищата, до момента е имало няколкостотин спускания до " Титаник " и в никакъв случай не е имало произшествия. Основното е да се гмуркаме с съоръжение, сертифицирано от интернационалните класификационни организации ".

Всеки от членовете на екипажа е бил заставен да подпише декларация за отвод от отговорност, в която се загатват рисковете, свързани с задачата, в това число опцията за гибел.

Но има и изказвания, че „ Ocean Gate “ е пренебрегнала опасенията за сигурност на личния си личен състав и не е направила самостоятелна инспекция на плавателния съд. Не е ясно дали екипажът е знаел, че преди този момент са били изразени опасения.

Сега, когато историята с изчезналия батискаф е към своя край, спасителите ще стартират поетапно да приключват интервенцията. Но издирването на телата ще продължи, макар че всички признават, че е съвсем невероятно да бъдат открити в черната мрачевина на студения Атлантически океан. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР