Екип от учени смята, че праисторическа гигантска жаба, живяла преди

...
Екип от учени смята, че праисторическа гигантска жаба, живяла преди
Коментари Харесай

Учени откриха праисторическа жаба, способна да яде динозаври


Екип от учени счита, че праисторическа гигантска жаба, живяла преди 68 млн. години, е била способна да яде дребни динозаври.

Заключенията си откривателите са създали след проучване на силата на захапката на южноамериканските рогати жаби от типа Ceratophrys, прочут като Пакман жаби поради присъщата си кръгла форма и огромна уста, наподобяваща героя от едноименните видеоигри.

Експертите от Университета в Аделаида, калифорнийския Държавен политехнически университет, Университета в Калифорния и „ Юнивърсити колидж “ в Лондон са открили, че рогатите жаби имат сходна мощ на захапката като някои хищни бозайници.

„ За разлика от по-голямата част жаби, които имат слаба челюст и нормално се хранят с дребна плячка, рогатите жаби дебнат животни, огромни колкото самите те – в това число други жаби, змии и гризачи “, съобщи доктор Марк Джоунс от Училището за биологични науки към Университета в Аделаида, представен от уеб страницата на образователното заведение.

Изследването е открило, че дребни рогати жаби с глави от 4,5 см могат да захапят със мощ от 30 нютона или 3 кг. По-големите земноводни с глави от 10 см имат мощ на захапката от 500 нютона. „ Това е все едно да балансирате 50 л вода на върха на пръста си “, изясни проф. Кристофър Лапин от Политехническия университет в Калифорния.

Основавайки се на тези данни учените са пресметнали и силата на захапката на към този момент изчезналия тип Beelzebufo, която доста е наподобявала на днешните рогати жаби. Според тях нейната мощ е можела да доближава до 2200 нютона, или сходна с тази на вълците и женските тигри.

„ С тази мощ на захапката Beelzebufo би могла да победи дребните и нежни динозаври, които са споделяли обкръжението й “, добавя доктор Джоунс.

„ Това е първият път, в който се мери захапка на жаба “, добавя проф. Лапин. „ Говорейки от опит рогатите жаби имат доста впечатляваща захапка и имат навика да не пускат. Захапката на огромната Beelzebufo би била впечатляваща. Определено не е нещо, което бих желал да преживея на собствен тил “, добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР