Екип от учени обяви в сряда, че е разработил мъжко

...
Екип от учени обяви в сряда, че е разработил мъжко
Коментари Харесай

Противозачатъчно хапче за мъже е 99 % ефективно при мишки. Няма странични ефекти

Екип от учени разгласи в сряда, че е създал мъжко противозачатъчно хапче, което е 99 % дейно при мишки и не провокира наблюдаеми странични резултати. До края на идната година би трябвало да стартират изпитвания и върху хора.

Откритията на експертите са показани по време на пролетната среща на Американското химично общество и съставляват значима стъпка напред във връзка с разширението на разновидностите за надзор на раждаемостта (както и отговорностите) при мъжете.

Още откогато противозачатъчното за дами е изобретено през 60-те години на предишния век, откриватели демонстрират интерес към неговия еквивалент за мъже, споделя доктор Абдула Ал Норман, ученик на Университета в Минесота пред AFP.

“Множество проучвания демонстрират, че мъжете имат предпочитание да споделят отговорността за контрола на раждаемостта със своите партньорки. – споделя той – Досега обаче съществуват единствено два ефикасни разновидността – презервативи или вазектомия. “

Вазектомията е обратима, само че тази интервенция е скъпа и не постоянно е сполучлива.

Противозачатъчното хапче за дами употребява хормони, с цел да попречи на менструалния цикъл. Що се отнася до неговия еквивалент за мъже, през годините учените се пробват да таргетират мъжкия хормон тестостерон.

Проблемът с този метод обаче е, че провокира съществени странични резултати – наддаване на тегло, меланхолия, увеличение на равнищата на холестерола, прочут като липопротеини с ниска компактност, което от своя страна усилва рисковете от сърдечно-съдови болести.

Противозачатъчното за дами също върви ръка за ръка с разнообразни странични резултати, в това число риск от кръвни съсиреци.

Нехормонално лекарство

За да сътвори нехормонално лекарство, Норман, който работи в лабораторията на проф. Гунда Георг, се концентрира върху протеин, наименуван „ рецептор на ретиноева киселина (RAR) алфа “.

В човешкото тяло витамин А се преобразува в най-различни форми, в това число ретиноева киселина, която играе значима роля при растежа на клетките, образуването на семенна течност и развиването на ембриона.

Ретиноева киселина би трябвало да си взаимодейства с RAR алфа, с цел да извършва тези функционалности, и лабораторни опити демонстрират, че мишките без гена, който основава RAR алфа, са стерилни.

Норман и Георг основават примес, която блокира действието на RAR алфа. Те разпознават най-хубавата молекулярна конструкция с по мощта на компютърен модел.

„ Ако знаем по какъв начин наподобява ключалката, то тогава можем да създадем по-добър ключ – точно тук на помощ идва изчислителния модел “, споделя Норман.

Техният химикал, прочут като YCT529, е основан по този начин, че да си взаимодейства само и единствено с RAR алфа, а не с другите два сходни рецептора RAR бета и RAR гама. По този метод евентуалните странични резултати са минимални.

Пет години до появяването му на пазара?

Когато мишките одобряват хапчето в продължение на 4 седмици, YCT529 понижава фрапантно броя на сперматозоидите и при чифтосване предотвратява бременността в 99 % от случаите.

Учените следят тежестта, апетита и цялостната интензивност на гризачите и не откриват каквито и да било явни странични резултати, въпреки че животинките няма по какъв начин да оповестят за проблеми от вида на главоболие и промени в настроението.

Ако спрат хапчето за 4-6 седмици, мишките още веднъж могат да имат потомство.

Учените се надяват, че през третото или четвъртото тримесечие на 2022 година ще могат да започват изпитвания и върху хора със съдействието на компанията YourChoice Therapeutics.

„ Вярвам, че нещата ще се придвижат напред бързо “, споделя Георг. Според нея лекарството ще може да излезе на пазара през идните 5 години. „ Няма гаранции, че ще работи… само че ще бъда извънредно сюрпризирана, в случай че не забележим каквито и да било странични резултати и при хората “.

Когато става дума за мъжки противозачатъчни хапчета, един от главните въпроси, които стоят на дневен ред, е дали дамите могат да се доверят на мъжете в това отношение. Изследванията обаче демонстрират, че множеството дами имат религия на своите сътрудници. Значителен брой мъже пък споделят, че са склонни да одобряват сходен медикамент.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР