Екип от експерти от Главна дирекция Инспектиране на труда“ е

...
Екип от експерти от Главна дирекция Инспектиране на труда“ е
Коментари Харесай

Инспекцията по труда разследва инцидента в Завод Арсенал

Екип от специалисти от Главна дирекция „ Инспектиране на труда “ е командирован да подкрепи инспекторите по труда от Дирекция „ Инспекция по труда “-Стара Загора при следствието на случая в Завод 3 на „ Арсенал “ АД , при който един служащ почина, а различен е в болница с тежки изгаряния.
 
По първична информация случаят е зародил към 10.10 ч. през днешния ден в Цех 130 на Завод 3, обект 171 - за произвеждане на димни и термобаритни смеси за снаредяване на муниции. Пострадалите служащи са работили на машина за разбъркване на сформира за стартови заряди за муниции. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, само че е мощно пожароопасна в положението, в което се работи с нея.
 

По предварителна информация по време на работата сместа се възпламенява, вследствие на което двамата работещи получават изгаряния, от които единият служащ умира, а другият е откаран в болнично заведение с 80% изгаряния. Производството, в което е станал случаят, е ново и е обезпечено с ново съоръжение.
 
 БГНЕС

Предстои да бъдат прегледани документи, свързани с софтуерните условия за изделието, условията за сигурност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на сигурността на труда на работните места на потърпевшите. Ще бъдат прегледани и предоставени резултати от следствията на други контролни и проверяващи органи, имащи отношение към аргументите за злополуката, като „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, следствени органи и така нататък
 
Производствата на „ Арсенал “ АД , които са с висок риск, са включени в листата за периодически надзор на рискови производства и действия . Планирани инспекции в тях се правят на три месеца, в които вземат участие и специалисти от Централната администрация на инспекцията . Извършват се и следващи инспекции за осъществяването на дадените наставления.
 
 БГНЕС

От 2016 година, когато са последните злополуки с съдбовен излаз в предприятието, до момента инспекторите по труда са направили 100 планувани и следващи инспекции в другите производства на сдружението, включени в листата. Установени са 460 нарушавания, от които 395 - по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Издадени са 11 акта за прекъсване на машини, работни места, обекти, директно застрашаващи живота и здравето на хората и 4 наставления.
 
В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В мощ са влезнали 20 акта.

Междувременно и Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди осъществяването на процесуално следствени дейности поради случая . Извършва се оглед на местопроизшествието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР