Екип от български военни медици замина за Мали. За 15-ти

...
Екип от български военни медици замина за Мали. За 15-ти
Коментари Харесай

Мисия "Военен лекар": Пореден медицински екип замина за Мали

Екип от български военни медици отпътува за Мали. За 15-ти път от 2013 година насам наши експерти вземат участие в Мисията на Европейския съюз за образование на силите за сигурност на Мали.

Поредният екип е формиран от четирима души и ще се грижи за здравето на персоналния състав на щаба на интервенцията, основан в столицата Бамако. Продължителността на задачата е 4 месеца, а промяната на екипите става на ротационен принцип.

„ Пожелавам ви сполучлива задача и да се върнете живи и здрави”, пожела им преди да заминат ВРИД началникът на ВМА полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и им показа скъпи препоръки за престоя им там. Той самият има опит от няколко задгранични задачи – в бежанския лагер Радуша в Македония /2000 г./; взел участие е в здравната евакуация на потърпевши при терористичния акт в гр. Кербала /2003 г./; здравната евакуация на потърпевшите при терористичния акт в гр. Кербала от Болница Ландщул, Германия до ВМА- София /януари 2004 г./; здравната евакуация на военнослужещи от Болница Ландщул, Германия до ВМА-София /май 2004 г./; бил е хирург в испанската военнополева болница - База „ Арена”, гр. Херат, Афганистан /2006 – 2007 г./.

Българските военни медици вземат участие в разнообразни филантропични и мироопазващи задачи зад граница повече от век, като постоянно са получавали отлична оценка за представянето си. Това е извънреден отзив за високия рейтинг освен на ВМА, само че и на Българската войска при присъединяване в интернационалните задачи.

Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в непрекъсната подготвеност да оказват помощ на популацията и в спокойно време – при естествени бедствия, индустриални повреди, терористични актове и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР