Екип от артисти, психотерапевти, социални работници, педагози и студенти ще

...
Екип от артисти, психотерапевти, социални работници, педагози и студенти ще
Коментари Харесай

В Червената къща представят резултати от проект за социализация на деца от улицата

Екип от актьори, психотерапевти, обществени служащи, педагози и студенти ще опише през днешния ден в Центъра за просвета и спор " Червената къща " за работата си с деца и младежи на улицата и техните фамилии, които населяват региона на Женския пазар в София. От август 2016 година екипът работи съвсем всекидневно с тях самостоятелно и групово в пространството " Павилион 19 - място за игра " на Женския пазар и през днешния ден ще регистрира осъществяването на стадий от плана. в " Павилион 19 - място за игра " се организират разнообразни креативен ателиета, както и работилници за просветителни и обществени умения. 

Екипът ще разпространява работния си модел посредством съответни случаи от практиката - ще бъдат показани историите на три деца. Едното от тях потегля на учебно заведение с поддръжката на фамилията си, второто посредством звуци и танци проговаря на български, а третото е научило какво е пластилин и е разкрил Майкъл Джексън.
" Изборът ни се спря на три деца, тъй като и трите случая, както и казусът на групата, демонстрират някакво развиване. Като че ли при тези случаи то е още по-ясно изразено ", изясни в предаването " Преди всички "  Цветелина Йосифова, която е част от екипа. " Има деца, които живеят в такава мизерия или пък толкоз са необгрижени, че не е изненада, че научават какво е пластелин при нас или пък, че има книга, че тя може да се прочете, че човек може да сътвори някаква история, след това може да я пресъздаде на сцена - разнообразни неща, които сякаш при децата от други фамилии може би се случват по по-естествен метод ", добави тя.
Емблематичният Женски пазар в столицата събира в себе си доста контрасти. " Той е доста цветен, изпълнен е с разнообразни истории, малко е като фон на " 1001 нощ ", означи Йосифова:

" Избрахме това място неслучайно. Нашата първична концепция пристигна във времето, когато имаше пик на бежанския поток. Тогава в действителност си мислехме, че ще работим главно с хора, които по някакъв метод търсят протекция или пък желаят да преминат и да заминат за друга страна. В последна сметка по този начин започнахме, само че като се изключи че има разлика по отношение на тогава и в този момент в тази бежанска вълна, в България нямаме такъв брой бежанци. Някак заставайки на това място, започнахме да работим (така си бяхме и намислили) както с локални, по този начин и с мигрантски общности, и при нас започнаха да идват главно децата на пазара, а те са всевъзможни - има българчета, има ромчета, има турчета, има деца, които са със разбъркан генезис. "
Това е един от най-трудните планове, по които съм работила, тъй като това е тематика, която още в зародиш се маргинализира и доста мъчно се приказва за нея, показа още Цветелина Йосифова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР