Екип от аржентински учени е открил останките от нов гигантски

...
Екип от аржентински учени е открил останките от нов гигантски
Коментари Харесай

Учени с предположение защо тиранозаврите са имали малки ръце

Екип от аржентински учени е разкрил останките от нов великански граблив динозавър, който е имал голяма глава, само че дребни ръце за неговите размери.

В своя обява в списание Current Biology учените споделят, че големите скелетни остатъци на незнаен преди този момент тип са открити в Северна Патагония.

Динозавърът Meraxes gigas е бил с дължина към 11 метра и череп над 1 метър, до момента в който ръцете му са били дълги едвам 60 см.

Учените считат, че дребните крака са осигурявали на месоядните динозаври преимущества при оцеляването.

"Убеден съм, че тези съразмерно дребни ръце са имали някаква функционалност. Скелетът демонстрира огромни мускулни скупчвания и изцяло развъртян гръден пояс, тъй че ръцете са имали мощни мускули, " споделя Хуан Канале, създател на проучването.

"Те може да са употребявали ръцете си за репродуктивни цели, като придържане на женската по време на чифтосване или пък да си оказват помощ, с цел да станат, когато са паднали, " добавя той.

Съавторът Питър Маковики споделя, че ръцете на динозавъра са били "буквално на половина на черепа му, а животното не е било способно да доближи с тях устата си ".

Маковики счита, че големите глави на този тип са били главният грабителски инструмент, приемайки функционалностите, които ръцете биха при по-малките типове.

Meraxes gigas, кръстен на фиктивен змей от книжната поредност „ Игра на тронове “, е принадлежал към рода на кархародонтозаврите.

Смята се, че тежащите четири тона влечуги са населявали Земята преди към 90-100 млн. години.

Учените настояват, че други два типа – тиранозаври и абелизаври, са развили дребни ръце по същите аргументи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР