Екип на Спасителния мечешки отряд на WWF е тръгнал тази

...
Екип на Спасителния мечешки отряд на WWF е тръгнал тази
Коментари Харесай

Природозащитници търсят мечка, притесняваща хората в село Антон

Екип на Спасителния мечешки отряд на WWF е тръгнал тази заран по неотложност към село Антон в Софийска област, откакто локални поданици са сигнализирли за проблематична мечка, оповестиха от природозащитната организация. Вниманието на животното е било привлечено пчелни кошери в селото. Преди няколко дни специалисти от WWF са инсталирали към тях електропастир

Специалистите предизвестяват, че напролет мечките интензивно търсят храна, а доста обитаеми места у нас са разположени наоколо до населявани от тях региони.

Екипът на WWF има за цел да залови проблематичната мечка и да я транспортира до отдалечено място в Централна Стара планина, с цел да може тя да не основава проблеми на хората, без да бъде убита.

" През май мечките навлизат в размножителния си интервал и с изключение на храна мъжкарите търсят брачни сътрудници. Женските от своя страна се пазят от тях, тъй като съставляват опасност за живота на дребните им. По-дребните мечоци също странят от нападателните алфа-мъжкари, които са безкомпромисни в битката си за женски, и по тази причина от време на време слизат в ниското и се приближават до обитаемоте места ", обяснява Александър Дуцов, старши специалист в стратегия " Опазване на типове " във WWF.

Спасителният мечешки отряд към природозащитната отганизация e основан, с цел да реагира при сигнали за проблематични мечки и спомогне за намаляването на спорове сред хора и мечки в рисковите региони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Сформиран е през есента на 2020 година и вече е реагирал на десетки сигнали за следени мечки и следи от тях в или наоколо до обитаеми места. От отряда посещават съответните региони и събират информация за всеки обособен проблем от кметове, ловци, горски чиновници и гранични служители на реда. Природозащитниците са удовлетворени от метода на хората в село Антон, които макар нанесените вреди желаят спокойно разрешаване на казуса.

" Имаме вяра, че ще успеем да се оправим с този проблем - да спасим по едно и също време живота на мечката и поминъка на локалните. Добрата вест е, че мечката се опасява от индивида, което значи, че на този стадий не съставлява опасност за живота и здравето на хората. Освен това, наблюденията ни демонстрират, че тя е " медарка ", т.е. не атакува домашни животни. Статистиката, основана на опита с мечките в Европа, сочи, че това покачва шанса след преживения стрес от преместването да се откаже от нездравословните си привички ", разяснява Дуцов.

През тази година от WWF получават данни за от ден на ден мечки в региони, в които не се срещат обичайно. На няколко пъти млада мечка е видяна да се разхожда в покрайнините на Габрово. Животното не е нанесло вреди, а локалните поданици са привикнали с наличието му и не се тормозят да го доближават и снимат. От природозащитната организация предизвестяват, че такова държание е рисковано. С цел отбягване на проблеми специалистите възнамеряват да упоят мечката и да я реалокират в регион, наоколо до който няма обитаеми места.

Експертите изясняват и до каква степен би трябвало да се опасяваме от мечките. Обикновено те заобикалят индивида. Нападенията на мечки против хора у нас са извънредно редки.

От WWF поучават въпреки всичко да се съблюдават няколко съответни правила:

1) да не оставяме хранителни боклуци след себе си, които могат да привлекат диви животни;

2) в случай че забележим мечка, да не я доближаваме или снимаме, а вместо това да се отдалечим постепенно по пътя, по който сме пристигнали, без внезапни придвижвания и викове;

3) да не хвърляме пиратки - при положение на нерешителност мечката може да реагира агресивно;

4) да не бягаме, да не обръщаме тил на мечката, а също и да заобикаляме пряк зрителен контакт с очите ѝ, който може да я ядоса;

5) да не блокираме пътя за оттегляне на мечката, както и да не заставаме сред майка и нейното малко;

6) да не подмятаме храна на мечката. Това ще я направило подвластна от индивида, което в стратегически проект заплашва както нейния живот, по този начин и този на други хора, към които би могла да подходи нападателно в устрема си да получи храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР