Екип на Фокус отиде на място на Девинска река три

...
Екип на Фокус отиде на място на Девинска река три
Коментари Харесай

Христо Пейков за екокатастрофата в Девин: Мряна, лещанка, пърстърва – почти всичката риба в реката измря

Екип на " Фокус " отиде на място на Девинска река три дни след екокатастрофата, при която " Девин " ЕАД мазета рибата, а прокуратурата към този момент образува досъдебно произвоство, поради замърсяването, предизвикало големи вреди на природата.     

Председателят на локалния клуб по състезателен лов на риба Христо Пейков посрещна репортера ни сега, в който децата – риболовци зарибяваха и удостовери, че съвсем всичката риба в реката е била убита.  

" В момента възобновяваме ресурс от балканска пъстърва, тъй като беше натровена преди три дни от завода за минерална вода, като съвсем на 100 % рибата, която беше в р. Девинска -  като мряна, лещанка, балканска пъстърва, американска пърстърва – съвсем всичката риба измря ", сподели Пейков пред репортера ни. 

Вече повече от две години риболовците от клуба поставят големи старания да извадят децата от у дома, да оставят телефоните и интернет, да ги възпламенят по риболова.  Инициативата им е била напът да бъде унищожена единствено за часове от замърсяването от завода за минерална вода, а децата да бъдат лишени от състезателен лов на риба до края на лятната почивка.  

" От 2021 година нашият клуб взаимно с Община Девин и Ловно-рибарското съдружие поехме ангажимент да създадем реката в режим " Хвани-пусни ", в който всяка уловена балканска пъстърва се връща назад в реката. Зарибихме много риба, с изключение на тази която беше и по тази причина тук беше и най-вече риба. Замърсяването е от завода. Няма от кое място другаде да е, тъй като се виждаше, че оттова изтича тази течност, каквато и да е била. Фирмата е тук от 30 години, за първи път се случва. Авария е било, стават неточности, само че е реалност ", описа пред камерата ни Христо Пейков

Четири от момчетата, които зарибяват в този момент, за първи път тази година са взели участие на Републиканското съревнование за мъже, като са приключили седми от тринайсет тима, само че при по-големите - при мъжете, което е триумф като за първо съревнование.

" Всеки ден децата са на реката, хващат риба и я пускат и станаха доста положителни с времето. През септември организираме съревнование за юноши, дай Боже един ден да създадем и международно състезание ", показа очакванията си Пейков и подсети, че Девин е една от най-хубавите дестинации, което е оценено от Световната федерация по риболони спортове.

" Въпреки, че още няма изрично мнение от институциите, компанията, която замърси подари сума на риболовното съдружие, с която през днешния ден вършим първо зарибяване и ще създадем още две преди детското съревнование през септември. Заводът оказа помощ нещата да се случат бързо, тъй като ваканцията им скоро свършва, а децата по през целия ден са на реката ", заключи ръководителят на локалния клуб по състезателен лов на риба Христо Пейков пред сътрудника Диана Бикова.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР