Екип американски учени, работещи в Международната мрежа за клинични изпитания

...
Екип американски учени, работещи в Международната мрежа за клинични изпитания
Коментари Харесай

Уникална терапия излекува американка от ХИВ

Екип американски учени, работещи в Международната мрежа за клинични тествания за СПИН при деца и юноши (IMPAACT), неотдавна заяви, че след революционно лекуване пациентка на междинна възраст с ХИВ и последвала остра левкемия към този момент четири години не демонстрира съществуване на ХИВ-вируса, заяви sciencealert.com.

Това е трети сходен случай, като първите два са резултат от трансплантация на костен мозък. Пациентката на американския екип от 2017 година е диагностицирана и с животозастрашаваща левкемия. Смесеният ѝ породист генезис затруднил намирането на подобаващ донор, тъй че учените прибегнали до различен източник на стволови кафези - кръв от пъпна шнур, защото при този вид трансплантации не е належащо съвършено имунологично сходство сред донор и реципиент.

Този вид на лекуване обаче лишава повече време, което може да е съдбовно за пациенти с ХИВ и левкемия, защото са подложени на непрекъснати инфекции. За да заобиколи този проблем, медицинският екип прибегнал до двупосочна тактика – вливане на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР