ЕК все още не може да заключи, че показателите по

...
ЕК все още не може да заключи, че показателите по
Коментари Харесай

ЕК: България има някакъв напредък, но е крайно недостатъчен

ЕК към момента не може да заключи, че индикаторите по наблюдението на България са изпълнени в приемлива степен, се показва в новия отчет за страната ни.
Европейската комисия показа през днешния ден 16-ия си отчет за напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция. Отчита се осъществяването на 17-те рекомендации на комисията в отчета от януари.

Има прогрес в доста области, само че е нужна още работа, разяснява зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, представен в известие на институцията.

България е изпълнила или е постигнала прогрес по няколко от нашите рекомендации, само че към момента не по всички. Разчитам на държавното управление на България да извърши всички замислени промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира прогрес към задачата да се постави завършек на механизма в границите на мандата на тази комисия, прибавя той.

Ясно се декларира, че работата би трябвало да продължи, което може единствено да ни стимулира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до дефинитивно осъществяване на 17-те рекомендации, разяснява министърът на правораздаването Цецка Цачева по БНР.

Правителството напълно поддържа изразената вероятност за прекосяване към водоравен механизъм за господство на закона, общ за Европейски Съюз. Онова, което за първи път се реализира е, челипсват нови рекомендации в сегашния годишен отчет, уточни Цачева.

В днешния отчет се отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес по отправените рекомендации. Макар политическата неустановеност да докара до забавяния в осъществяването на промените при започване на годината, процесът се форсира от май насам.

Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни промени и дейности от страна на държавното управление, като да вземем за пример битката с корупцията.

През тази година бяха осъществени значими промени и в правосъдната система, изключително избирането на нов състав на Висшия правосъден съвет. Въздействието от тази стъпка следва да стартира да се демонстрира през идната година, написа в документа.

От януари настъпиха спомагателни позитивни промени. Окончателните резултати към момента предстоят да се видят в областите, изискващи законодателни промени и дейности от страна на държавното управление, да вземем за пример битката против корупцията.

Въпреки че Европейска комисия към момента не може да заключи, че индикаторите са изпълнени в приемлива степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България следва да може да извърши оставащите рекомендации и да отговори приемливо на индикаторите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка още веднъж към края на идната година, се показва в отчета.

Комисията остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да отговори на оставащите неизпълнени рекомендации в близко бъдеще.

В разбора на Европейска комисия се акцентира, че е значимо оставащите провокации да бъдат преодолени в дух на положително съдействие сред институциите.

Констатира се, че политическата неустойчивост през годините е оказала негативно влияние върху потенциала за промяна.

Наскоро определеният Висш съдебен съвет има опция да усъвършенства негативната атмосфера за диспути в правосъдната система, която преобладаваше по времето на предходния Висш съдебен съвет и се окачествяваше с явни различия и взаимни съмнения, възпрепятстващи безпристрастния развой на взимане на решения. Наскорошните промени вкараха безспорни усъвършенствания, изключително със основаването на обособени колегии във Висш съдебен съвет за съдии и прокурори, написа комисията.

България е подхванала съответни стъпки за осъществяване на рекомендацията за промени на Наказателно-процесуалния кодекс, а спомагателни законодателни оферти са в развой на правене за промени в Наказателния кодекс.

България предприе по-нататъшни стъпки за осъществяване на правосъдната промяна, само че следва тези начинания да бъдат завършени и би трябвало да бъдат претворени в явен проект за дейности, които да бъдат подхванати в основни области.

Освен че би трябвало да реализира тези промени на основни институционални структури, България би трябвало също по този начин да реализира трайни резултати в региона на ефикасното следствие, откриване и наказателно гонене на корупцията.

България предприе по-нататъшни стъпки в битката с корупцията по високите етажи на властта, само че основни начинания към момента не са признати и изпълнени, а други са в начален стадий на осъществяване и към момента следва ясното установяване на съответни дейности.

България е подхванала стъпки в битката с корупцията на локално ниво и по границите, регистрира комисията. България е подхванала стъпки против проведената престъпност, само че управляващите следва да създадат по този начин, че скорошните решения, свързани с организационни и правни промени, се извършват по метод, който затвърждава постигнатия прогрес.

Докладите се наблюдават от близко от някои страни в Европейски Съюз. Холандският министър председател Марк Рюте да вземем за пример от няколко години повтаря, че страната му ще се съгласи с приемането на България в Шенген след два позитивни отчета на Европейска комисия.
Засега не е минал и един изцяло позитивен отчет.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР