EK реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България

...
EK реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България
Коментари Харесай

ЕК ни предупреди за нарушения в транспорта, правосъдието и енергетиката


EK реши да изпрати спомагателни публични уведомителни писма на България в 3 бранша – Мобилност и превоз, Правосъдие и вътрешни работи, Енергетика, оповестява БГНЕС.

Производствата за определяне на нарушавания са от месец февруари 2021 година

В бранш Мобилност и превоз, комисията реши да изпрати спомагателни публични уведомителни писма на България и още 7 страни членки за това, че не дават и не експлоатират услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които извършват полети във въздушното пространство под тяхна отговорност и имат опция да реализират връзки по линия за предаване на данни. Това е разследване от формалните уведомителни писма, изпратени на 15 май 2020 година От всяка страна членка се изисква според Регламент за осъществяване (ЕС) № 29/2009 на Комисията, по отношение на член 4, параграф 3 от Договор за Европейския съюз, да предприеме нужните ограничения, с цел да подсигурява, че доставчиците на обслужване на въздушното придвижване са в положение да дават и правят тези услуги. Съответните страни членки разполагат с един месец, с цел да отговорят на опасенията на Комисията.

Комисията реши да изпрати през днешния ден публични уведомителни писма на България и още четири страни членки за бранш Правосъдие и вътрешни работи, защото националното им законодателство не транспонира напълно или тъкмо разпоредбите на Европейски Съюз за битка с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия чрез наказателното право (Рамково решение 2008/913/ПВР). Българската правна уредба не подсигурява, че расистките и ксенофобските претекстове се преглеждат като утежняващо събитие от националните съдилища във връзка с всички осъществени закононарушения, като по този метод те не подсигуряват ефикасното и съответно наказателно гонене на закононарушенията от ненавист. България не е транспонирала вярно инкриминирането на съответни форми на изявления, които подбуждат към принуждение или ненавист, а точно общественото оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на интернационалните закононарушения и на Холокоста. Освен това България не е инкриминирала съответни форми на изявления, подбуждащи към ненавист, а точно общественото оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на интернационалните закононарушения и на Холокоста.

Също по този начин, Комисията изпрати стимулирано мнение на България заради продължаващото несвързване на националния ѝ търговски указател със Системата за взаимно свързване на комерсиалните регистри (BRIS). За да свърже националните търговски регистри и по този метод да улесни трансграничната търговия, през юни 2017 година Комисията започва специфичен инструмент, основан според Директива 2012/17/ЕС по отношение на взаимното свързване на комерсиалните регистри на Европейски Съюз (BRIS). BRIS разрешава бистрота на информацията за сдруженията, като по този метод улеснява интервенциите в границите на вътрешния пазар и понижава ненужната тежест за сдруженията и бизнес регистрите. Крайният период за България за свързване на националния търговски указател с BRIS бе 8 юни 2017 година На 2 юли 2020 година Комисията изпрати публично уведомително писмо на България с искане за предприемане на нужните дейности.

В бранш Енергетика комисията реши да изпрати публично уведомително писмо на България заради неспазване на всички условия на Директивата на Евратом за питейната вода (Директива 2013/51/Евратом на Съвета), свързани с мониторинга на радиоактивни субстанции. България разполага с два месеца, с цел да отговори на доводите, изложени от комисията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР