ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос

...
ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос
Коментари Харесай

Министър Вътев: ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос на украинско зърно

ЕК има последната дума за анулацията на възбраната за импорт на украинско зърно в България. Забраната изтича на 15 септември. Това съобщи министърът на земеделието в предаването „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

Министърът на земеделието увери, че зърнопроизводителите ще бъдат обезщетени за загубите си, само че първо следва да се направи разбор.

„ Очакваме Европейска комисия да позволи последваща отплата поради продължаващата война в Украйна и обстановката у нас. Искрено се надявам да няма банкрути. Правителството ще компенсира пропуснатите изгоди, когато се открият какви са те ”, посочи той.

„ България има потенциал да преработва към 3 млн. тона слънчоглед. Остатъкът от предходната година ще бъде към 2 млн. тона. Секторът има доста добра реализация все още ”, регистрира министър Вътев.

„ Държавата не би трябвало да контролира цени, когато приказваме за свободна пазарна стопанска система. Големият проблем е, че Украйна не е член на Европейски Съюз и не съблюдава всички условия, на които дават отговор нашите производители. Украйна е част от международния пазар и нашето земеделие ще би трябвало да премисли своето място на пазара. Това би трябвало да се случи до 5-6 години. България има капацитета да бъде еверопейски водач в производството на био храни ”, изясни земеделският министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР