Ежегодно на 29 септември отбелязахме Световния ден на сърцето, като

...
Ежегодно на 29 септември отбелязахме Световния ден на сърцето, като
Коментари Харесай

Навиците, които пазят сърцето

Ежегодно на 29 септември отбелязахме Световния ден на сърцето, като задачата е с разнообразни начинания да се увеличи осведомеността за сърдечно-съдовите болести и тяхната предварителна защита. Приоритет са познанията за възстановяване метода на хранене, увеличение на физическата интензивност, понижаване на нездравословните привички и поощряване на профилактичните прегледи с постоянно следене на телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и други, показват от ВМА. 

Сърцето е един от жизненоважните органи на човешкото тяло и неправилното му действие може да докара до гибел. Именно заради неналичието на информираност по отношение на здравето на сърцето и някои привички в метода на живот, сърдечно-съдовите болести са една от водещите аргументи за смъртност в международен мащаб. А на челните места се подреждат инфаркт, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Световният ден на сърцето през тази година минава под мотото „ Използвай сърцето си, с цел да знаеш “. Фокусът е върху персоналната и публичната грижа за сърцето, контрола на сърдечно-съдовите болести посредством модерни технологии, поддържането на деен контакт с доктор, предварителната защита на затлъстяването и заостряне на вниманието върху правилата на здравословен метод на живот.
В последните години се следи “подмладяване ” на заболяванията на сърцето. Този феномен евентуално е резултат на по-напредналата диагностика и осведоменост, което прави допустимо да се сложи диагнозата на доста по-ранен стадий, разяснява полк. проф. доктор Ивайло Даскалов, шеф на Клиниката по кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).

За това подмладяване способстват и редица рискови фактори, като душевен стрес, работа в електронна среда, липса на задоволително отмора и нощен сън, корист с опиати и стимуланти, алохол, цигари, нездравословно хранене и липса на постоянно спортуване.

Сърдечните заболявания постоянно се предизвикат от съчетанието на рискови фактори и генетична съдба. И защото никой не е в положение да промени наследствеността си, би трябвало да се обърне внимание на профилактиката. Това е концепцията на Световния ден на сърцето – да насочи публичното внимание към значимостта от всекидневно съблюдаване на профилактични ограничения във връзка с сърдечно-съдовата система, посочи проф. Даскалов.

Хранете се здравословно и уравновесено

Здравословната диета би трябвало да включва огромно многообразие от непреработени и пресни храни, в това число доста плодове и зеленчуци (поне пет порции всеки ден), пълнозърнести храни, ядки и храни с ниско наличие на наситени мазнини, захари и сол.

Тренирайте постоянно

Необходими са единствено 30 минути физическа интензивност с умерена активност, пет дни в седмицата, с цел да подобрите и поддържате здравето си. Препоръчително е хората до и над 65-годишна възраст да правят най-малко 150 минути физическа интензивност с умерена активност или най-малко 75 минути физическа интензивност с висока активност всяка седмица. Децата и юношите би трябвало да заложат на най-малко 60 минути физическа интензивност с умерена до интензивна интензивност всеки ден.

Поддържайте здравословно телесно тегло

Намаляването на риска от наднормено тегло и затлъстяване нормално включва понижаване броя на калориите, употребявани от мазнини и захари, увеличение на дневния банкет на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки и постоянни физически извършения. Най-малко 60 минути извършения през множеството дни в седмицата ще ви оказват помощ да поддържате здравословно телесно тегло.

Избягвайте използването на тютюн

Избягвайте задимени среди: излагането на второстепенен пушек доста усилва риска от инфаркт.

Избягвайте алкохола

Няма безвредно равнище за пиянство на алкохол и нездравословните резултати на алкохола надалеч надвишават всички евентуални защитни изгоди. Дори умерените потребители виждат изгоди за здравето, когато спрат да пият алкохол.

Управлявайте напрежението

Стресът може да докара до стягане на артериите, което може да усили риска от сърдечни болести, изключително при дамите. Упражненията, дълбокото дишане, отпущането на мускулите и отделянето на време за обичаните занимания, са някои от нещата, които можете да извършите, с цел да управлявате равнищата си на стрес.

Редовно проверявайте кръвното си налягане, равнищата на холестерола и кръвната захар.

Не на последно място по значение са профилактичните прегледи, безапелационен е проф. Даскалов. Рутинно се правят от общопрактикуващ доктор. Ако се открият отклонения от нормата към някое сърдечно заболяване, пациентът се съветва с кардиолог, който да изготви индивидулна стратегия за промяна и надзор на рисковите фактори и по преценка – лекуване. Ако е налице фамилна обремененост, профилактичните прегледи нормално стартират още в юношеска или млада възраст. При мъже след 45 година и дами след 55 година профилактичните прегледи са мощно целесъобразни и включват премерване на кръвното налягане, електрокардиограма, лабораторни проучвания на кръвна захар, холестеролова обмяна, бъбречна функционалност и пикочна киселина. Обикновено този целесъобразен размер се уголемява с цялостна кръвна картина, проучване на щитовидната жлеза, простатно характерен антиген при мъже, а при дами мамография и консултация с гинеколог.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР