Ехографията е метод от образната диагностика, който е в огромна

...
Ехографията е метод от образната диагностика, който е в огромна
Коментари Харесай

Доплер ехография - задължителна при заболявания на кръвоносните съдове


Ехографията е способ от образната диагностика, който е в голяма изгода на лекарите от другите медицински специалности. Дава богата информация за положението на коремните органи – черен дроб, слезка, панкреас, бъбреци, органите в таза – пикочен мехур, простатна жлеза, матка и яйчници. Ултразвуковата диагностика е застъпена и в кардиологията – ехокардиография. Множеството от преимущества на този способ го вършат наложителен при търсенето на доста болести: елементарно наличен, на ниска цена, бързо се прави, няма наложителна предварителна потготовка, ултразвуковите талази не оказват нездравословно влияние върху организма, няма условия и ограничавания за провеждането му.

На какъв принцип става приемането на облика?

С напредъка на технологиите безусловно се усъвършенстват и другите способи за проучване. Ехографията освен оказва помощ на лекарите да преценяват типа и структурата на съответен орган, само че също по този начин разрешава да се направи оценка и на кръвоснабдяването му. Това характерно допълнение към ултразвуковата диагностика носи названието „ Доплер ехография “. Накратко това е ехографско проучване на кръвоносните съдове, като се употребява известният от физиката Доплеров резултат за обрисуване на придвижването на кръвта в тях. Кристиан Доплер разказва този резултат като взаимозависимост сред честотата на вълната на предаваната светлина от движещ се обект и скоростта му на отдалечаване от наблюдаващия. В случая, при ехографските апарати, движещият се обект са еритроцитите в кръвоносните съдове.
Свързани публикации.. Ехографско проучване на панкреаса - сложният 0 Ехография на черен дроб - какво може да се види? 3 Ехография на коремните органи 0

При какви положения се предлага провеждането на Доплерово проучване?

Доплер ехографията дава информация за съществуването на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и други характерности. Намира главно приложение в съдовата хирургия за диагностициране и оценка на тежестта на разнообразни болести на кръвоносните съдове – артериални тромбози и емболии, аневризми (локално уголемение в стената на съда), разширени вени, тромбози на вените, тромбофлебити и други. Методът се употребява освен за диагностика, само че също и за оценка на резултата от лекуването на съдовите болести.
Ехография с потреблението на Доплеров резултат се ползва и за скрининг и профилактика на атеросклерозата при рискови пациенти. Изобразяването на артериите на главата, корема и крайниците разрешава разкриване на сериозни стеснения и запушвания. Навременното им разкриване прави допустима бързата реакция за лечението им, а с това се предотвратява развиването на затруднения - гангрена, инсулт и инфаркт.

Доплерова ехокардиография

Доплеровата ехокардиография дава опция за установяване сърдечния дебит, както и структурата, дебелината и действието на сърдечните клапи. Препоръчва се при пациенти със болести на сърдечните клапи, сърдечна непълнота, вродени сърдечни болести, кръвни съсиреци и други.

Този способ на проучване е изцяло безопасен и може да се организира неведнъж, съгласно потребността и преценката на съдовия хирург.

3055
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР