Егоизмът не е недостатък, който често се приписва на най-добрия

...
Егоизмът не е недостатък, който често се приписва на най-добрия
Коментари Харесай

Опитомяването не е направило кучетата по-социални

Егоизмът не е минус, който постоянно се приписва на най-хубавия другар на индивида - кучето. Извършени в Австрия опити обаче навеждат на мисълта, че репутацията на кучето не е напълно заслужена, най-малко що се отнася до глутниците кучета, в случай че се направи съпоставяне с вълците, съобщи Франс прес.

Получените резултати демонстрират, че домашните кучета имат нюх за взаимни дейности с помощта на своите прародители вълците, а не вследствие на контактите си с хората.

В рамките на опитите животните били накарани да допрат с муцуните си знак върху екран. Това отключвало разпределяне на храна на друго животно в прилежащо ограждение, без да се получи заплащане за "услугата ". При многочислените опити вълците допирали муцуните си до признака, с цел да обезпечат повече храна за събратятата си от глутницата, в сравнение с за другите вълци. За кучетата обаче членовете на глутницата им не били привилегировани.

"Резултатите разкриват, че опитомяването не безусловно е направило кучетата по-социални ", съобщи ръководителката на проучването Рейчъл Дейл.

Изследването въпреки всичко е обхванало глутници кучета, а не домашни шаровци.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS One.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР