Египетско-американска експедиция намери горната част на внушителна статуя на фараона

...
Египетско-американска експедиция намери горната част на внушителна статуя на фараона
Коментари Харесай

Археолози откриха горна част от статуя на Рамзес Велики, която допълва фрагмент, намерен през 1930г.

Египетско-американска експедиция откри горната част на внушителна скулптура на фараона Рамзес Втори (Велики) в региона на Туна ел Джебел, повече от деветдесет години след откритието на долната половина, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, представено от Българска телеграфна агенция.

Горна част съответствува с откритата през 1930 година от немския археолог Гюнтер Рьодер долна част, съобщи генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

В момента откривателите почистват антиката, с цел да я приготвят за обширно изследване.



Статуята на един от най-могъщите фараони е направена от варовик. Намерената в този момент половина с бюста и главата на Рамзес Велики е висока 3,8 метра. Владетелят е изобразен с двойната корона, която символизира Горен и Долен Египет, и с кобра на челото.

Експедицията стартира работа край Туна ел Джебел в област Миня през 2023 година Там се намират останките на древноегипетския град Хермополис, прочут с гробниците на Петозирис - основен сановник на Тот при ръководството на Александър Велики, и на красивата Исидора, която се е удавила в Нил по времето на римския император Антоний Пий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР