Египет и Турция се споразумяха да повишат нивото на дипломатическите

...
Египет и Турция се споразумяха да повишат нивото на дипломатическите
Коментари Харесай

Египет и Турция се договориха да си обменят посланици

Египет и Турция се споразумяха да покачат равнището на дипломатическите връзки между тях и да си обменят посланици, съобщи ДПА.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се обади по телефона на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да му честити преизбирането на президентския пост, се споделя в изказване на представителя на египетското президентство.

Двамата водачи " се споразумяха да засилят връзките и съдействието сред страните си и взеха решение неотложно да покачат равнището на дипломатическите връзки сред двете страни чрез обмяна на посланици ", се акцентира в изказването.

Отношенията сред Египет и Турция се утежниха през 2013 година, откакто армията, тогава предвождана от Ас Сиси, смъкна от власт президента ислямист Мохамед Морси, отбелязва ДПА.

Партията на справедливостта и развиването на Ердоган поддържаше Морси. Египет изгони турския дипломат и намали връзките с Анкара до равнище на шарже д'афер.

Освен това двете страни заеха противоположни позиции във връзка с спора в Либия, написа Българска телеграфна агенция.

Преди две години обаче бяха подхванати стъпки за стопляне на връзките сред двете страни и започнаха публични договаряния за превъзмогване на различията. При своя аудиенция в Кайро през март турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че се чака среща на Ас Сиси с Ердоган след турските избори, напомня ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР