Ефективното управление и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски ще

...
Ефективното управление и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски ще
Коментари Харесай

Бъдещият управител на здравната каса планира повече внезапни проверки в болниците

Ефективното ръководство и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски ще бъде главен приоритет на новия шеф на здравната каса. Той възнамерява нова правна наредба, с която да се уреди правото на касата да постанова надзор върху сътрудниците си и в която да се плануват планови и неочаквани инспекции във всички лечебни заведения, които да се правят взаимно с районните каси, организацията за Медицински одит на здравното министерство и Националната организация по приходите.

Това беше първата точка от ревюто на претендента за шеф на Националната здравноосигурителна каса доктор Камен Плочев при чуването му пред парламентарната комисия по опазването на здравето. Той беше единственият номиниран от ръководещата партия ГЕРБ след оставката на Глинка Комитов, тъй че се чака кандидатурата му да бъде утвърдена в пленарната зала още на следващия ден или в петък. Комисията през днешния ден я поддържа с цялостно болшинство.

Плочев, който в този момент е шеф на катедрата по инфекциозни заболявания във Военномедицинска академия, съобщи, че ще съблюдава закона, само че няма да позволява административен тормоз над пациентите. Освен това ще се опита да реши този " сериозен административен проблем с големия брой писма от лечебните заведения, с които са заринати НЗОК и РЗОК ". По думите му болничните шефове, на правилото на плачещите деца считат, че в случай че пишат повече писма, ще получават повече пари.

Бъдещият шеф счита, че действителното ползване на медицински услуги ще проличи и ще се възстановява след въвеждането на персоналната електронна здравна карта, където не може да се излъже за размера на осъществената активност. По думите му в този момент това е проблем в по-малките обитаеми места - по какъв начин на всички места се правят най-скъпоструващите инвазивни процедури, попита риторично той. Ако обаче единствено за опита се понижат цените на клиничните пътеки, които в този момент са по няколко хиляди лв., евентуално ще спрат да се правят с такава периодичност, допусна той.

Друга цел, която си сложи бъдещият началник на НЗОК, е касата да бъде пълновръстен участник в договарянията за цени и услуги, вместо просто каса или тип банкомат. По думите му в този момент разноските са толкоз огромни и нерационални, че като че ли " плащаме за бутикова услуга, а получаваме стандарт " Илиянци ". Затова той поддържа концепцията на Надзорния съвет на НЗОК да се сътвори особено аналитично звено към касата с актюер и рисков управител за преценка на разноските.

В персонален проект се показа като " човек, женен от повече от 50 години, с две деца и един внук, само че никой не потегли по стъпките на медицина, тъй като бяха наплашени от моя образец ". Мандатът на Плочев като шеф на НЗОК, откакто бъде утвърден в пленарната зала до края на тази седмица, ще продължи до 12 май 2020 година В момента краткотраен шеф на здравния фонд е подуправителят Димитър Петров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР