Ефектът от предложения от КЕВР Проект за изменение и допълнение

...
Ефектът от предложения от КЕВР Проект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

ИРУР: Предложените от КЕВР промени може да предизвикат хаос на пазара на електрическа енергия

Ефектът от оферти от КЕВР Проект за изменение и допълнение на Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила, ще е отрицателен за комерсиалните участници.

Това се показва в мнение на Института за развиване и ръководство на ресурсите /ИРУР/ до КЕВР в границите на публичното разискване на препоръчаните промени, които са по искане на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ (БНЕБ) ЕАД.

С тях БНЕБ цели да смъкна административния си риск и да го трансферира напълно на комерсиалните участници – без даже да понижи таксите, които събира. Тези промени ще се отразят и на крайните консуматори на електрическа сила, водейки до в допълнение увеличение на цената на живота за всеки жител.

ИРУР би подкрепил предложение, с което “БНЕБ ” ЕАД да поправя и почисти кривите на „ търсене и предложение “ с цел да бъдат действителни с цените на пазара, тъй като при сегашната обстановка не е допустимо да се реализира прогнозируемост и изясненост на офертите. Наложително е КЕВР да даде инструкции на “БНЕБ ” ЕАД за въвеждането на реномирана европейска клирингова къща. По този метод всички търговски участници ще бъдат равнопоставени.

ИРУР упорства и за преразглеждане на „ риск параметъра “ на комерсиалните участници, като оценка за него да се прави на 7 дни, а не през 30 дни, каквато е практиката в този момент. По този метод ще се реализира адекватност и пропорционалност сред фактически търгуваните количества електрическа сила и размера на предоставените обезпечения от страна на комерсиалните участници.

До въвеждането на клирингова къща предлагаме “БНЕБ ” ЕАД да стане страна и при по-дългосрочните покупко-продажби, каквато беше преди. Това би било действителна гаранция за комерсиалните участници, които към сегашния миг са безусловно необезпечени. Така ще се реализира позитивен резултат, тъй като ще се подтиква дълготрайното търсене и предложение на електрическа сила. Подобна мярка би засилила доверието в българския борсов пазар, опериран от естествения монополист “БНЕБ ” ЕАД.

В друго свое мнение ИРУР показва несъгласието си и във връзка с препоръчаните от КЕВР промени на Правилата за търговия с електрическа сила, в частта за въвеждане на 15 минутен сетълмент при в този момент настоящите условия за поръчка на електрическа сила от “БНЕБ ” ЕАД – пазар „ Ден напред “, който е главен за застраховане на потребностите на комерсиалните участници. Тези промени ще затруднят действието на балансиращия енергиен пазар. Изчисленията на ИРУР демонстрират, че възможното въвеждане на 15-минутен период за сетълмент, няма да докара до „ енергийни доставки при минимални разноски “, а ще ощети бизнес потребителите с най-малко 5% по-скъп ток. При сегашните борсови нива цената на оскъпяването се равнява на над 40 лева./МВтч. За съпоставяне цената на 1 МВтч е приблизително към 800 лева, а в избрани часови шпации доближава 1200 лева В допълнение би трябвало да се има поради, че наклонността продължава да е към повишение. В поддръжка на изказванието ни е обстановката в Германия, на чийто интрадей пазар, работещ в режим 15 минутен сетълмент, ликвидността е оскъдна.

Първите отрицателни резултати към този момент са налице. Част от координаторите към този момент са изпратили спомагателни съглашения към клиентите си с нарастване на цените, поради предстоящото въвеждане на 15 минутния сетълмент от 01.10.2022 година

След подробен разбор, ИРУР смята, че към сегашния миг сходна смяна на балансиращия пазар е несъвместима със обстановката на пазара на електрическа сила, а прибързаното й осъществяване би довело до големи отрицателни резултати при пазарните участници и задълбочаване на ликвидната рецесия на пазара на електрическа сила. На първо място това би провокирало механически усложнения и големи търговски небаланси. Разминаването на времевите шпации на прогноза, реализация на покупко-продажби по покупко-продажба на електрическа енергия и отчитане ще докара до фрапантно увеличение на разноските за небаланси освен за ВЕИ производителите, само че и за крайните консуматори, защото късият период на сетълмент в композиция с прогнози, доста отдалечени от действителното време, усилват неколкократно неточността на прогнозата. Преди налагането на 15-минутния сетълмент е належащо да се вкара система за продан на измерванията в обединен формат и в действително време.

Твърденията, че препоръчаните промени са в сходство с условията на Регламент 2019/943 на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 година касаещи вътрешния пазар на електрическа енергия, са подвеждащи и рискови в този миг на разрастваща се енергийна рецесия. Трябва да се вземе поради, че те са част от повсеместен пакет ограничения, които следва да бъдат въведени редом, а прокарването им „ на парче “ ще има трайни негативи върху енергийната система.

ИРУР приканва КЕВР в тази комплицирана интернационална енергийна рецесия, която прераства в икономическа, да взема своите решения водена от грижата да отбрани публичния интерес. Формалното и механично използване на бюрократични решения по политики замислени преди настъпването на тези спешни условия, ще аргументи тежки последствия, които ще бъдат за сметка бизнеса и цената на живота за българските жители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР