Ефектът на червилото е познат още от годините на Голямата

...
Ефектът на червилото е познат още от годините на Голямата
Коментари Харесай

Ефектът на червилото: какво ни казва той за икономиката


Ефектът на червилото е прочут още от годините на Голямата меланхолия в Съединени американски щати, следи се и след атентатите от 11 септември, виждаме го и в този момент. Какво ни споделя червилото за положението на стопанската система?

. Но пък дребните делнични луксове - като едно ново червило - стават все по-търсени. Този феномен е прочут като " резултатът на червилото ".

" Ефектът на червилото демонстрира, че да си доставят някакво наслаждение, т.е. да се поглезят и да се почувстват най-малко малко по-добре ", изяснява Йорг Фундер от университета във Вормс.
Редакцията предлага
Да бъдеш хубав в некрасиви времена

При това не става дума безусловно за яркочервено червило - същата работа правят и някой парфюм или крем за лице. По публични данни предходната година продажбите на декоративна козметика в Германия са нарастнали с 16 %. И то въпреки като цяло потребителите да са харчили по-малко.

Експертката по финансовите пазари Гертруд Трауд обаче показва подозрения във връзка с значимостта на резултата. Тя има по-скоро психическо пояснение: " Ефектът на червилото е спомагателен, а не индикативен знак за трендовете в конюнктурата ". Както демонстрират редица изследвания от последните години - точно във времената на рецесия дамите поставят особени грижи за хубостта си. " Цифрите сочат, че делът на козметиката и облеклото пораства във времена на рецесии. "

Ефектът е като след 11 септември

Този резултат е прочут. Още по време на Голямата меланхолия - най-голямата икономическа рецесия в през 1930-те години, дамите си купували повече червила. Същото се случва и след терористичните набези от 11 септември 2001 година.

Експертът по потреблението Фундер открива проявата на резултата и другаде - да вземем за пример в покачвания интерес към еднодневните екскурзии, бижутата или положителната храна, т.е. насладата в най-широкия смисъл. Става дума просто за това да си доставиш някакво наслаждение.

Защо порастват продажбите

Експертите споделят, че предходната година осем милиона души в са си купили червило, т.е. два милиона повече от 2021 година.

Но в това отношение роля евентуално е изиграло и приключването на пандемията: " Към настоящата рецесия би могло да се добави, че във времената след ковид и отпадането на маските търсенето на декоративна козметика нараства отначало, тъй като най-сетне можем да се възползваме от нея ", показва Трауд. Но покупката на червила не би могла да свърши работата на кристална топка, която да предскаже развиването на конюнктурата.

***

Вижте и това видео от нашия списък от 2013: 
Червилото на 130
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР