Едва три години след като изведе консерваторите до най-голямата им

...
Едва три години след като изведе консерваторите до най-голямата им
Коментари Харесай

Мъжът, мечтал да е „световен крал“: Какво ще прави Борис Джонсън?

Едва три години откакто изведе консерваторите до най-голямата им изборна победа от 30 години насам, Борис Джонсън се отдръпва от премиерския пост. Мъжът, който като дете мечтаеше да бъде „ международен крал “, в този момент възнамерява идната си стъпка в кариерата.

Според биографа му Андрю Гимсън обаче Джонсън не е от вида хора, които биха отишли в провинцията да работят за богатството на локалната енория и да живеят в „ безупречна неопределеност “.

И по този начин, когато наследникът му към този момент е явен, въпросът какво ще прави след утрешния ден Борис Джонсън – е още по-любопитен. 
Връщане към писането
Преди да влезе в политиката, Джонсън градеше кариера като публицист. Той продължи да написа за вестници и списания, до момента в който в това време се изкачваше по стъпалата към Уестминстър. И изостави тези си занимания директно преди поемането на премиерския пост.

За да списва седмичната си колонка за Daily Telegraph, Джонсън получаваше по 275 000 лири годишно, напомня BBC и предвижда, че напълно не е изключено медии да влязат в борба за услугите на някогашния министър председател.

Също по този начин може да бъде изкушен да напише записките, което е обезпечена облага за политици от този сан. Литературни сътрудници пресмятат, че на Джонсън може да бъде препоръчана награда до 1 млн. паунда, с цел да опише времето си във властта в книга.

А това занятие няма да му е непознато, Джонсън има осем книги зад тила си е написал осем книги – в случай че броите сбирките от негови вестникарски колонки, както и бестселър биографията на неговия воин Уинстън Чърчил и политическата ирония „ Седемдесет и две девици “.

Първата му задача след „ Даунинг стрийт “ обаче ще е да приключи най-сетне биографията на Уилям Шекспир, която той написа към този момент седем години. Издателите Hodder & Stoughton купиха правата върху „ Шекспир: Загадката на гения “ през 2015 година за сумата от 500 000 лири.

Книгата трябваше да излезе през 2016 година Но спечелването на вота за Брекзит, поемането на поста външен министър и по-късно министърпредседателския объркаха графика за писане на Джонсън.

Неговият личен биограф Андрю Гимсън дефинира шекспировото творчество като третиращо тематиката „ за властта и за това по кое време е вярно да се разбунтуваш и да убиеш крал “. В този подтекст Джонсън, който стана обект на яростни рецензии от страна на личните си съпартийци, може да има повече от добър и към този момент подготвен завършек на книгата си.
Публично говорене
То е един от методите някогашни министър председатели да припечелват. Предшественикът на Джонсън –Тереза Мей – е натрупала 715 000 паунда единствено от девет речи през 2022 година

А комедийният гений на отиващия си министър председател го прави мечтан любимец. Не е изключено обаче да поеме по по-сериозен път – през март 2019 година, във времето сред министерския и премиерския пост, той получи над 160 000 паунда за изнасяне на две речи. Едната пред банка, а другата пред индийска медийна група.

Несъмнено той ще написа доста и ще приказва “, споделя лорд Удни-Листър, дълготраен консултант на Джонсън.

Лорд Удни-Листър, който е бил шеф на кабинета на Джонсън и в ролята му на кмет на Лондон, и в тази на министър-председател, чака тогавашният му началник „ да приказва по тематики, близки до сърцето му “, откакто се отдръпна. Една такава може да е тази за Украйна, където стартира да се прокрадва пропадането на западния алианс.

Финансовите изгоди от ораторската кариера са основни за някогашния министър председател, счита Тим Бейл, професор по политика в университета Queen Mary в Лондон. Според него „ по всички признаци Борис Джонсън е захласнат от парите и неналичието на такива на фона на толкоз доста негови другари “.

Той ще направи всичко допустимо, с цел да поправя тази обстановка. “
Ще се отдръпне ли от политиката
Имаше доста спекулации дали Джонсън ще остане народен представител, само че наподобява малко евентуално идващият министър председател да му предложи работа в кабинета. Така че това би означавало връщане на задните скамейки - нещо, което той въпреки всичко е правил и преди след политически неуспехи.

Каквото и да се случи, на Джонсън ще бъде неразрешено да лобира непосредствено в държавното управление в продължение на две години след овакантяване на поста, според Министерския кодекс.

„ Не го виждам да напуща Народното събрание толкоз бързо “, сподели лорд Удни-Листър. „ Но не мисля, че той просто ще седи и хвърля камъни от задната скамейка. “

Един от главните въпроси е дали ще се потвърди, че Джонсън е подвел Народното събрание по отношение на празненства на „ Даунинг стрийт “ по време на Коронавирус блокиранията. Ако се случи, това може да му коства премахване от Камарата на общините, като не е несъмнено, че ще резервира и мястото си в Ъксбридж и Саут Руислип на идващите избори.

Политическо завръщане

Някои спекулират дали Джонсън може да да се върне отпред на Консервативната партия. Според проф. Бейл, откривател на историята на торите, не изключва такова, само че твърди, че това ще значи партията да е „ много обезверена “.

Ще съм съществено угрижен за бъдещето на Консервативната партия, в случай че се върне Борис Джонсън “, уточни той.

Джейкъб Рийс-Мог, дълготраен съдружник на Джонсън, който не искаше той да се отдръпва, неотдавна уточни, че никой не се е прибирал след загуба на водачеството след Уилям Гладстон.
Каквото и да прави…
… като някогашен министър-председател Джонсън ще получава по 115 000 паунда годишно за публични разноски, като офис и секретарски услуги.

Каквото и да прави, мисля, че ще бъде доста ангажиран, не може да понесе безучастие “, разяснява Гимсън.

Проф. Бейл се съгласява и добавя „ Политическата акция, завръщането и печеленето на пари могат да вървят ръка за ръка. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР