Едва половината от децата с ХИВ в света получават необходимото

...
Едва половината от децата с ХИВ в света получават необходимото
Коментари Харесай

СЗО: Едва половината от децата с ХИВ в света получават необходимото лечение

Едва половината от децата с ХИВ в света получават нужното лекуване, а пандемията от COVID-19 усили неравенството и усложни обстановката. Това съобщи в своето одобрение специфичният представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия Мелита Вуйнович пред участниците в Осмия общоруски конгрес за експерти по профилактика и лекуване на ХИВ/СПИН.

" Децата от уязвимите групи на популацията са лакмус за индикацията на епидемията от ХИВ в света. Към момента едвам 52% от децата с ХИВ получават избавително лекуване ”, означи Вуйнович.

" Говорим доста за това по какъв начин напредъкът в битката с ХИВ в международен мащаб се забавя поради пандемията COVID-19. Дори преди появяването на COVID-19 не всички групи от популацията имаха еднакъв достъп до услуги за проучване за ХИВ, предварителна защита, лекуване и грижи. По време на пандемията това неравноправие се задълбочи. ”

Представителят на СЗО акцентира, че би трябвало незабавно да се обърне внимание на продължаващото икономическо и обществено неравноправие. " В изискванията на пандемия неравенството ускорява заплахите за всички, по тази причина е значимо да не забравяме това. Тази година СЗО насочва подобен апел ", споделя Вуйнович.

Тя обърна внимание върху обстоятелството, че ХИВ и СПИН остават опасност за публичното здраве.

" Остават ни единствено осем години, с цел да реализираме задачата до 2030 година да премахнем СПИН като световна опасност за здравето ", добави Вуйнович.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР