Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно

...
Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно
Коментари Харесай

Тревожно - учителите бягат. Защо

Едва към 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в просветителната система. Повече от половината напущат още след първата си година в учебно заведение. Най-критична е втората година – след нея си потеглят приблизително 60% от тези, които са се задържали там до този миг. След третата година сменят специалността още 56% от новопостъпилите педагози.

Това сочат данните от изследване на Световната банка (СБ) за интервала 2014-2018 г, които бяха показани по време на кръгла маса на тематика „ Пътна карта на политиките за учителите ”.

Положителен факт е, че през 2019 година отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това евентуално е резултат от акцията за привличане на младежи към учителската специалност и повишението на заплатите в просветителната система. Този резултат обаче може да е краткотраен, в случай че не се вземат спомагателни марки за задържане на експертите в системата, показват създателите на проучването.

Най-многобройна е групата на напускащите педагози заради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 година те са били 18,7% от всички, излезли от учебно заведение. Това значи, че системата губи експерти в най-активната възраст, които имат максимален капацитет да се развиват и да вкарват новаторски практики, изясняват специалистите на Световната банка.

В пътната карта са написани краткосрочни ограничения за подготовка на педагозите по отношение на потребностите им и тези на учениците. СБ предлага стратегия за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската специалност. Тя ще се основава на попечителство през първите две години в учебно заведение и ще включва разнообразни ограничения за тяхната поддръжка. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР