Едва на 25-годишна възраст големият талант си отива, след като

...
Едва на 25-годишна възраст големият талант си отива, след като
Коментари Харесай

Музикални хроники: Легендарният китарист на Ози се страхуваше от летене, но умря в самолет по време на турне

Едва на 25-годишна възраст огромният гений си отива, откакто самолетът с него на борда се разрушава в къща във Флорида, единствено на няколко метра от буса на групата му. Виновникът е водачът Андрю Айкок, който пробва да прелети над буса, само че губи надзор и предизвиква гибелта на всички пасажери.

Тогава Ранди Роудс е на турне със самия Ози Озбърн, негов непосредствен другар и огромно ентусиазъм, а когато великият артист излиза от буса, с цел да види какво е станало, завчас осъзнава съдбовните последствия. Роудс умира дружно с водача Айкок и гримьорката Рейчъл Йънгблъд, която също се е качила с тях.

„ Сякаш бях в някакъв призрачен сън. В началото не знаех какво ги е умъртвило, само че видях, че всички са починали “, споделя Ози 4 десетилетия по-късно. „ Загубих безценен другар в живота си, който извънредно ми липсва. Лекувах раните си с алкохол и дрога “.

Във съдбовния ден всичко стартира като занимателна концепция на водача Андрю Айкок, който е също и частен водач. Без да получи публично позволение, той взима еднодвигателен аероплан Beechcraft F35, с цел да повози част от музикантите и екипа, а първият му полет приключва наред.

Ранди Роудс има боязън от хвърчене, само че се съгласява на късия полет, с цел да снима няколко фотоси от въздуха за майка си. Трагедията приключва живота на един от китаристите, определили развиването на метъл жанра през 80-те.

Заедно с Еди Ван Хален, Роудс постанова редица китарни техники, трансформирали се в емблематични за епохата, образува поджанра на неокласическия метъл и въодушевява безчет бъдещи майстори на китарата.

Макар и малко, партньорството на Ранди Роудс с Ози Озбърн е именито и инструменталистът има главно наличие в първите два албума от соловата кариера на артиста. Първата им намира се случва в знаков интервал, когато бъдещето на Ози в музиката е под въпрос.

През 1979 година неподражаемият вокал на Black Sabbath е на върха – родоначалниците на хеви метъла са издали осмия си албум и са завършили турне с Van Halen. Само че прекаляващият с опиатите Озбърн е станал обезсърчителен и напряко неосъществим за работа, по тази причина останалите от Sabbath го изхвърлят.

Решението е просто: Шарън ще стане негов управител и ще го изстреля към върха като солов актьор – остава обаче да бъдат открити музиканти, които схващат музиката по същия метод като него и които са способни да го качат на друго равнище. По време на тежък махмурлук в един хотел, Ози е посетен от съвършения претендент: американеца Ранди Роудс.

Тогава Роудс към този момент си е извоювал известност на мистериозен китарист като част от Quiet Riot, само че групата запада и той взема решение да потърси бъдещето си другаде, като кандидатства за новия план на Ози. Разказва се историята по какъв начин Ранди още не е завършил да се разсвирва, когато артистът към този момент е бил уверен в качествата му и му е предложил работата. „ Той беше подарък от бога, толкоз добре работехме дружно. Бяхме същински екип с Ранди… той ми даде вяра и причина да не преставам напред “, спомня си Озбърн.

Хората в живота на звездния вокалист виждат какво влияние има Роудс върху него. „ Откакто откри Ранди, разликата беше от земята до небето “, споделя Шарън. „ Той още веднъж беше цялостен с живот. Просто Ранди беше пресен лъх – занимателен, упорит, страховит човек “.

Специално Crazy Train съдържа един от най-популярните метъл рифове в историята. Заедно с останалата група Ранди записва и втория албум на Озбърн Diary of a Madman и няколко месеца след неговото излизане бандата се любува на прелестен интервал. Музикантите обикалят Америка и свирят новата си музика пред въодушевена публика, а бъдещето наподобява ярко – само че тогава идва и огромната покруса.

Наред с целия потрес от индицента идва и въпросът ще продължат ли въобще турнето и кариерата на Ози. Тогава Шарън Озбърн още един път избавя мъжа си, убеждава го да продължи и да откри заместител на Ранди.

Избраникът е Бърни Торме, който е свирил в соловия план на Иън Гилън от Deep Purple. По-късно Торме е сменен от китариста на Night Ranger Брад Гилис, а в идващите години Озбърн реализира големи триумфи дружно с жена си.

Травмата от претърпяното обаче няма по какъв начин да бъде изцяло преодоляна. „ До ден сегашен се завръщам на това поле и виждам разрушения аероплан и пламналата къща. Човек в никакъв случай не преодолява нещо такова “, въздъхва Ози Озбърн.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР