Едва ли са много хората сред нас, които могат да

...
Едва ли са много хората сред нас, които могат да
Коментари Харесай

5 кафе ритуала от света

Едва ли са доста хората измежду нас, които могат да станат заран, да не изпият една чаша кафе и да отидат бодри към офиса. Мнозинството хора обича допустимо най-бързо откакто отвори учи заран да се наслаждения на първата чаша кафе и силата, която то ни носи.

Един харесва кафето мрачно, гъсто и горчиво като суровия живот. Друг го избира до онази мека деликатност, която добавеното мляко и няколкото захарчета носят. Въпреки всички тези самостоятелни усети по света също могат да се откроят няколко значими културни ритуала.

Стига да не се прекалява поради кофейна в него, кафето е чист божи подарък.

За някои те може да са странни, само че културните разлики са забавни и несъмнено всеки фен на кафето ще бъде заинтересован от тях.

Етиопия
 5 кафе ритуала от света
Кафе „ Арабика “ е намерено първо в Етиопия, а не в Бразилия, както постоянно се смята. Етиопците са същински ценители на кафето. За произхода на кафето има доста митове: най-често разказваната история е за козаря Калди, който разкрил освежаващите свойства на кафето, като следил козите си да пасат узрелите плодове на растението. Преките потомци на първите потребители на кафе в този момент са оромо, племе, което живее в региона на Кафа от към 500 години.

Оромо не престават да подготвят кафе по обичайния метод, като се употребяват всички ядивни елементи на растението: листата в една настойка, наречена „ kuti “, люспите в „ hoja “ (отвара, разредена с мляко) и леко запечените зърна в „ bunna qela “, енергийна закуска с надълбоко алегорично значение, която съдържа масло и сол. В други елементи на страната „ buna “ е обичаен ритуал за подготвяне на черно кафе, което стартира с домашно печени зърна, смлени в хаван и най-после сварени в „ jebena “, типична етиопска глинена кафеварка.

В Етиопия кафето има статут на национална напитка и в страната даже е известен израза „ Кафето е нашият самун “. Има и за какво да споделят това – то продължава да заема главно място в живота на Етиопия. Отглеждането и брането на кафе дава занаят на 12 милиона локални поданици и носи две трети от брутния вътрешен артикул на страната. Затова и там си има един от специфичните кафе ритуали за приготвянето му. Етиопците първо поставят захар в чашата, по-късно прибавят кафето и заливат с гореща вода.

Саудитска Арабия
 5 кафе ритуала от света
Когато приказваме за кафе и за ритуали, Саудитска Арабия фактически изпъква напред. Там всеки един миг от процеса на сваряването на кафето и поднасянето му на гостите има своето значение. Преди всичко то се пече на място като се зърната разбъркват с дребна металическа пръчка. След това кафето се счуква на ръка в хаванче пред погледа на гостите.

Стритата примес се вари в специфични арабски медни или месингови съдове като вътре се прибавят разнообразни подправки – най-често доста карамфил и кардамон. Готовото кафе се сервира на гостите в дребни чашки по реда на старшинството сред тях.

По предписание първите три пъти се сервира или на най-възрастния, или на най-старшия измежду гостите, при което съгласно разпоредбите на приличието, е признато той да благодари и да откаже. Едва след тази замяна на ритуали то се сервира в действителност – сипва се с лява ръка и се дава на гостите с дясна.

Куба
 5 кафе ритуала от света
Колкото и необичайно и всекидневно да звучи, в Куба чашата мощно утринно кафе има културна стойност. За кубинците стремително мощното кафе рано заран е нещо в действителност значително значимо и обичайно.

Там то е и част от отговорностите на домакина – да сервира на гостите си кафе.

Независимо какъв брой е безпаричен човек, културата изисква да има в къщата си кафе, с цел да сервира на гостите си (ако такива дойдат). А с кафето идват радостните диалози, музиката, клюките и насладата от напитката. А и да не забравяме неотдавна разкритата тайна на кубинското дългоденствие: секс, кафе и пушенето на пури.

Турция
 5 кафе ритуала от света
От Турция идва тази концепция, че кафето би трябвало да е черно като пъкъла, мощно като гибелта и сладко като любовта. Там то се сервира след всяко хранене (наравно с черния чай), правено на кафениче и подправено с доста захар, която да убие горчивия усет.

Поднася се също по този начин с обичайни сладки и локум, които също целят да понижат горчивината, и с чаша вода, която да отмие прекомерно сладкия усет.

Самото кафе е по-слабо, по-ароматно и много по-гъсто от нормалното. Но с изключение на напитка, то има и надълбоко културно значение като знак за гостолюбие, за отвореност и за другарство, а традициите за това по какъв начин се сервира кафето се предават от потомство на потомство.

…и затваряме цикъла на кафе ритуали с…

Италия
 5 кафе ритуала от света

В Италия еспресото се употребява на крайник на бара. Не поради бързане или нещо от сорта, надали има някой, който да упрекна италианците в прибързаност. Причината е елементарна. Според тях досегът на кафето с въздуха окислява кафето, разваляйки по този метод качеството му.

За да го запазят от това, те или пият на крайник от дребни чашки (а кафето е извънредно мощно и ударно), или му прибавят напълно малко мляко, което да сътвори „ защитен пласт “. Това е така наречен кафе макиато.

Освен това, в случай че смятате да пиете кафе в Италия, би трябвало да знаете, че това е строго утринна напитка. Тъй като то е в действителност мощно и въздействащо, концепцията е да се заобикаля пиенето му след обяда.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР